Ratele la maşină au TVA de 24% din luna iulie, iar energia electrică, din luna iunie

– TVA pentru rata la leasing din luna iunie va fi de 19%, iar taxa mărită se va aplica doar pentru rata din iulie, explică Ministerul Finanţelor în proiectul de hotărâre ce conţine normele de aplicare a recentelor modificări ale Codului Fiscal.

– Finanţele au spulberat speranţa românilor că vor plăti TVA de 19% pentru consumul energiei electrice din luna iunie, comentează Evenimentul Zilei.

După comunicarea indexului privind consumul de curent, compania de furnizare emite factura în luna următoare celei în care a fost comunicat consumul. Se aplică TVA valabil la data la care societatea de distribuţie emite factura, se spune în norme.
„Presupunând că indexul a fost comunicat de client pe data de 10 iunie 2010, iar factura este emisă în cursul lunii iulie 2010, cota de TVA aplicabilă este de 24%”, precizează Finanţele, în proiectul hotărârii de guvern.

Dacă regularizarea se face pentru lunile mai, iunie şi iulie, iar furnizorul nu poate determina cărei perioade îi aparţin diferenţele, se aplică TVA de 24%.

Citește și
2 Comentarii
  1. John Doe spune

    Hotie mare,
    Deci pentru perioada de facturare 03.05.2010-03.07.2010 se va plati TVA de 24%. Nu conteaza ca ai curentul de pe luna mai, iunie si 3 zile din iulie. Se face un consum mediu zilnic si acesta inmultit cu 58 de zile ai un consum total de…KW pe care sa-i platesti cu TVA19%. Restul de 3 zile inmultit cu mediul zilnic de KW consumati dau un total de …KW pe care sa-i platesti cu TVA 24%. In mare ce am vrut sa spun ca ar trebui sa platesti TVA 19% numai pt. curentul consumat in cele 58 de zile iar curentul consumat in cele 3 zile din iulie sa-l platesti cu TVA 24%. TVA-ul a fost marit de la 01 iulie si nu mai devreme si totusi sintem obligati sa-l respectam pt. ce am consumat in urma. Mi-am calculat factura asa cum am spus mai sus si am costatat ca ENEL m-a pagubit cu 7,75 lei. Nu pot sa zic ca am fost furat de ENEL pt. ca au avut legea si legiuitorul de partea lor si fara discriminare au aplicat TVA 24%. In aceasta situatie nu sint singurul pagubit si uite asa s-au strins multi bani pt. nu stiu cine, de la o gramada mare de….. Am fost, sintem si vom fi astfel furati cu acte in regula dar si cu mare nesimtire. Sintem mintiti si furati de oameni destepti, cu multa carte, cu ani de studii in scoli inalte.

  2. paducel spune

    sa chemam statul in instanta pentru discriminare adica apa consumata in luna iunie o platim cu tva 24%,iar cei cu leasing la masini nu ? hotii de la ministerul finantelor au masini in leasing

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata