Războiul impozitului pe dobânzile la depozite

Ministerul Finanţelor are o interpretare diferită faţă de bancheri despre cum ar trebui calculat impozitul pe dobânzi în funcţie de data scadenţei. Cei care au depozite bancare în derulare şi au ales să în caseze dobânda la scadenţă vor avea surpriza să constate că băncile le reţin impozitul de 16% pentru întreaga sumă câştigată şi nu doar pentru cea aferentă perioadei scurse după 1 iulie, pentru că Ministerul Finanţelor aşa le cere, scrie Ziarul Financiar.


Prin sintagma «dobândă realizată» se înţelege dobânda înregistrată în contul de de pozit al titularului. (…) Faţă de cele pre zentate anterior, în cazul unui depozit la termen constituit pe 10 ianuarie 2010 cu scadenţa la 10 iulie 2010, dobânda aferentă acestui depozit care se înregistrează în contul curent sau în contul de depozit începând cu data de 1 iulie 2010 este impozabilă”, potrivit unei scrisori semnate de Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, şi adresată lui Radu Gheţea, în calitatea de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Scrisoarea a ajuns ieri la ARB.

Bancherii contestă această interpretare a Finanţelor.

„Interpretarea noastră este că impozitul ar fi trebuit aplicat pro-rata, adică doar aferent părţii din câştigul din dobândă realizat după 1 iulie(…)”, spune Corina Vasile, directorul de comunicare al Raiffeisen Bank.

Cel mai mult au de pierdut clienţii care au constituit depozite pe perioade mai lungi (de nouă luni, un an) şi care ajung la scadenţă acum.

Practic, deşi cea mai mare parte a dobânzii este aferentă unei perioade în care impozitul nu se percepea, acum întregul câştig va fi taxat.


Cu cât diferă impozitul

Depozit de 10.000 de lei pe un an, rata dobânzii de 6,25% pe an, scadenţa pe 15 iulie, dobânda se plăteşte la scadenţă.

* În varianta bancherilor: se taxează doar dobânda calculată după 1 iulie (pe 15 zile), rezultă impozit de plată de 4 lei
* În varianta Finantelor: se taxează întreaga dobândă cu 16%, rezultă impozit de plată de 100 de lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata