RBS: Este posibil ca zona euro să nu poată fi salvată prin planul de 750 miliarde de euro al UE

Este posibil ca Mecanismul European de Stabilizare Financiară, în valoare de 750 de miliarde de euro (900 de miliarde de dolari), să nu reuşească să salveze zona euro şi ar putea urma o perioadă extinsă de confuzie şi presiune pe pieţele financiare, susţin analiştii Royal Bank of Scotland, transmite Bloomberg.

‘Poate am ajuns la momentul în care acest efort herculean dă rezultate şi sunt furnizate suficiente stimulente fiscale, astfel încât ţările se înalţă din nou. Totuşi, eu nu susţin acest punct de vedere, deoarece nu se poate trata problema unei datorii alimentate de consumul excesiv prin datorii mai mari’, a explicat David Simmonds de la banca britanică RBS.

Nu vor exista forţe intergalactice care vor salva statele suverane, iar nervozitatea va persista pe pieţele financiare o perioadă’, a avertizat analistul RBS.

El a estimat că, pe plan mondial, instituţiile financiare au o expunere combinată la Portugalia, Spania şi Grecia de peste două mii de miliarde de euro, jumătate din bani fiind luaţi de bănci.

‘Băncile franceze şi germane au o expunere de aproximativ 500 de miliarde de euro, deci va fi un efort herculean pentru a rămâne solidari în acest context’, a subliniat David Simmonds.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a avertizat luna trecută că băncile din Franţa şi Germania ar putea rezolva potenţialele pierderi provocate de activele lor din Grecia, în timp ce impactul asupra capitalului lor, produs de criza fiscală ce se extinde spre Portugalia şi Spania, ar putea fi mult mai dur.

Băncile franceze deţin active greceşti în valoare de 78,8 miliarde de dolari, în timp ce expunerea instituţiilor de creditare din Germania se ridică la 45 de miliarde de dolari.

De asemenea, băncile din Franţa au o expunere de 334,9 miliarde de dolari la Grecia, Portugalia şi Spania, în timp ce instituţiile de creditare din Germania deţin active de 330,4 miliarde de dolari în aceste state, se arată într-un raport publicat de OECD.

Divizia din Grecia a băncii franceze Credit Agricole – Emporiki Bank of Greece – are 1,4 milioane de clienţi şi împrumuturi de 22,7 miliarde de euro (30 miliarde de dolari). Riscurile cu care s-ar putea confrunta băncile franceze în Grecia vin din posibilele pierderi din împrumuturi, din cauza deteriorării situaţiei economiei elene, a declarat recent Jaap Meijer, analist la Evolution Securities Ltd. în Londra.

Credit Agricole deţine, de asemenea, o participaţie în Banco Espirito Santo din Portugalia şi în Bankinter din Spania.

Credit Agricole, cea mai mare bancă din Franţa după numărul de sucursale, a anunţat că are o expunere de 850 de milioane de euro la datoria suverană a Greciei, inclusiv 600 de milioane de euro la Emporiki.

Societe Generale, a doua bancă din Franţa după valoarea de piaţă, deţine 54 la sută din Geniki Bank din Grecia, care are patru miliarde de euro în împrumuturi şi aconturi. Depozitele clienţilor Geniki se ridicau la 2,7 miliarde de euro la sfârşitul lui 2009.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata