Recep Erdogan amenință că va permite „sutelor de mii de refugiați” din Turcia să ajungă în UE

Președintele turc Recep Erdogan a amenințat țările europene că va permite „sutelor de mii de refugiați” să părăsească Turcia, după ce UE a condamnat ofensiva Ankarei împotriva kurzilor sirieni, informează site-ul agenției de știri Tass.

„Când spun că voi deschide porțile, ei (UE, n.red.) sunt pur și simplu indignați. Nu vă îngrijorați, timpul va veni și vom deschide aceste porți. Vă vom lăsa să gestionați sute de mii” de refugiați, a afirmat liderul de la Ankara.

Turcia a primit o serie de concesii din partea UE, printre care un ajutor financiar consistent, liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţeni turci, în schimbul prevenirii emigrației refugiaților sirieni spre Europa.

Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nord-estul Siriei, vizând grupul insurgent kurd Unităţile Populare de Protecţie (YPG), pe care îl consideră organizaţie teroristă.

Operaţiunea militară a fost suspendată joi, după critici dure ale Statelor Unite şi Uniunii Europene.

Turcia vrea crearea unei zone de securitate de-a lungul frontierei Siriei cu Turcia, pe partea siriană. Administraţia de la Ankara a cerut retragerea din această zonă a grupurilor insurgente kurde.

Administraţia de la Ankara a acceptat recent un armistiţiu permanent în Siria.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata