Rechizitoriu DNA: Sorin Blejnar a asigurat protecţie grupării conduse de Radu Nemeş

Gruparea infracțională condusă de soții Radu și Diana Nemeș a beneficiat de protecție din partea unor funcționari cu putere de decizie din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, printre care se află și Sorin Blejnar.

În rechizitoriul DNA prin care fostul președinte al ANAF Sorin Blejnar a fost trimis recent în judecată, procurorii detaliază modul în care Blejnar și alți înalți funcționari au protejat gruparea lui Nemeș.

„Blejnar Sorin, președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Comăniță Viorel, vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, și Secăreanu Florin, ofițer în cadrul Direcției Generale de Informații și Protecție Internă, au sprijinit activitatea grupului, garantându-i protecția în virtutea funcțiilor pe care le dețineau. Inculpații cunoșteau activitatea grupării și au participat în mod repetat la întâlniri cu liderii acesteia, însă nu și-au exercitat atribuțiile pentru a stopa fraudarea bugetului, folosind în schimb informațiile pe care le dețineau și poziția pe care o aveau pentru a sprijini funcționarea mecanismului evazionist”, se arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii mai spun că Blejnar și Comăniță au primit sesizări oficiale conținând date concrete cu privire la activitățile evazioniste desfășurate de Radu Nemeș și firma controlată de acesta, Excella Grup Real SRL, însă ei și-au exercitat atribuțiile de coordonare a acțiunilor de control într-o modalitate care să asigure funcționarea în continuare a mecanismului evazionist, prin exploatarea vulnerabilităților sistemului vamal.

Astfel, în luna iunie 2009, lui Blejnar i-a fost transmisă o notă a Curții de Conturi, în care era descrisă pe larg modalitatea de fraudare a bugetului de stat prin tranzacțiile cu produse energetice comercializate de antrepozitele fiscale și era indicată activitatea desfășurată de mai multe societăți, printre care SC Excella Real Grup SRL, firmă administrată de Radu Nemeș.

Sorin Blejnar nu a efectuat verificările indicate cu privire la Excella Grup Real SRL și a transmis un răspuns Curții de Conturi în care a invocat imposibilitatea efectuării acestor verificări, cu motivarea că o inspecție fiscală inițiată la 26 martie 2009 de DRAOV Constanța fusese suspendată la data de 6 aprilie 2009, din cauza unor cercetări efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.

De asemenea, inspecția menționată nu a mai fost reluată până la sfârșitul anului 2012, sub pretextul că documentele contabile ale SC Excella Grup Real SRL au fost ridicate de organele de urmărire penală, deși verificările solicitate de Curtea de Conturi se refereau la împrejurări de fapt și la activitatea celorlalte societăți implicate pe circuit, astfel încât nu erau influențate de cercetările penale.

„Natura relației dintre inculpați (…) și Blejnar Sorin cu inculpatul Nemeș Radu rezultă și din declarațiile martorului (…). Acesta a arătat că în cursul anului 2009 efectua verificări cu privire la livrările suspecte de combustibil efectuate de SC International (…) SRL, controlată de Nemeș Radu, către SC Ana Oil SRL, iar la două zile după ce a solicitat înscrisuri relevante de la o altă secție a Gărzii Financiare a fost chemat la cabinetul lui Blejnar Sorin. Aici, (…) i-a impus să înceteze aceste controale, arătând totodată că Blejnar Sorin nu le poate transmite direct această solicitare întrucât este plecat din localitate. În calitatea sa de șef de cabinet, (…) nu era superiorul ierarhic al acestor funcționari și nu avea autoritatea de a modifica planurile de control, astfel încât modul în care a acționat denotă că solicitarea provenea în realitate de la președintele ANAF, care proteja în acest mod activitățile grupului infracțional. Trebuie remarcat că SC International (…) SRL este societatea care a fost autorizată inițial ca antrepozit fiscal pentru operațiunile cu produse energetice din comuna Nicolae Bălcescu și care a vândut ulterior echipamentele de rafinare către Excella Grup Real SRL”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata