Reclamaţiile consumatorilor privind serviciile financiare s-au redus la jumătate în ultimii trei ani

Numărul reclamaţiilor consumatorilor privind serviciile financiare depuse la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) s-a redus la jumătate în ultimii trei ani, datorită transpunerii în legislaţia naţională a unor directive care au uniformizat modalitatea în care se acordă credite la nivel european, a declarat pentru AGERPRES directorul general al ANPC, Paul Anghel.

„Această situaţie favorabilă consumatorilor este datorată transpunerii în legislaţia naţională a Directivelor 48/2008 şi 17/2014, care au uniformizat modalitatea în care se acordă credite la nivel european. Desigur, în situaţia în care se constată eventuale abateri, acestea sunt corectate de ANPC. Alţi factori care au condus la scăderea numărului de reclamaţii pe zona serviciilor financiare sunt determinaţi de creşterea nivelului educaţiei financiare şi de soluţionarea cauzelor pe cale amiabilă, fie direct între instituţii şi consumatori, fie prin intermediul Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB)”, precizează Anghel.

Acesta consideră că sunt necesare în continuare programele de educaţie financiară, astfel încât „consumatorii să poată să facă alegeri cât mai bine informaţi” în momentul în care contractează credite sau achiziţionează alte produse şi servicii.

„În momentul în care sunt interesaţi de contractarea unui credit, recomandarea este să studieze ofertele instituţiilor bancare şi nebancare şi să facă alegerea în funcţie de Dobânda Anuală Efectivă (DAE). Cu cât DAE este mai redusă, cu atât suma de rambursat este mai mică. Apreciez că românii pot să apeleze cu încredere la instituţiile reglementate”, a adăugat directorul general al ANPC.

Potrivit datelor CSALB citate de directorul general al ANPC, în perioada 2016-2018, numărul reclamaţiilor consumatorilor vizând produse şi servicii financiare la ANPC a scăzut cu 55,3%. În aceeaşi perioadă, numărul cererilor adresate la CSALB a crescut de aproape 4 ori.

Numărul reclamaţiilor consumatorilor la ANPC vizând produse şi servicii financiare a atins maximul în anii 2015 şi 2016, când a fost iniţiată, respectiv adoptată Legea dării în plată. Apariţia CSLAB în anul 2016 a contribuit la înregistrarea unui trend puternic descendent al reclamaţiilor consumatorilor vizând produse şi servicii financiare la ANPC.

Dacă în anul 2016 numărul cererilor conforme adresate CSALB era egal cu 2,25% din numărul reclamaţiilor la ANPC, în anul 2018 procentul a ajuns la 27,6%. Numărul dosarelor constituite la CSALB a ajuns, în perioada 1 ianuarie – 15 noiembrie 2019, la aproape de trei ori mai mult decât în tot anul 2017. În ultimii doi ani, respectiv 2018-2019, s-a dezvoltat rapid practica soluţionării amiabile dintre consumatori şi instituţiile financiare după deschiderea procedurii la CSALB.

Potrivit sursei citate, în ultimul deceniu, numărul dosarelor aflate pe rolul instanţelor din România, dintre ANPC şi agenţii economici din domeniul financiar, nu a înregistrat fluctuaţii majore. Astfel, faţă de 2010, când numărul dosarelor era de 967, în 2019 acesta s-a situat la 1.173. „Menţinerea unui nivel a 1.000 de dosare pe an se datorează în mare măsură tipului relativ ridicat de soluţionare definitivă a acestora, fiind deschise doar între 100 şi 271 de noi dosare în ultimii 4 ani, respectiv 2016 – 2019”, precizează directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata