Reducerea CAS va avea un impact negativ mediu anual de 4,409 miliarde lei, în următorii 5 ani

28

Reducerea contribuțiilor de asigurări sociale va avea un impact negativ asupra bugetului general consolidat calculat la o medie anuală de 4,409 miliarde lei, în următorii cinci ani, se arată în motivarea la proiectul de Lege pentru modificarea Codului Fiscal, publicată de Ministerul Finanțelor.

În 2014, impactul este estimat la minus 850 milioane lei, în 2015 la minus 4,86 miliarde lei, în 2016 la minus 5,206 miliarde lei și în 2017 și 2018 la minus 5,564 miliarde lei.

Conform proiectului de act normativ, cotele plătite de angajatori, în funcție de condițiile de muncă, pentru contribuția de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii vor fi diminuate la 15,8% pentru condiții normale de muncă, 20,8% pentru condiții deosebite de muncă și 25,8% pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă. În prezent, cotele sunt de 20,8%, 25,8% și, respectiv, 30,8%.

Această modificare va determina, conform motivării, ‘creșterea fondurilor rămase la dipoziția angajatorului, surse care pot fi folosite pentru crearea de noi locuri de muncă, contribuind astfel al creșterea bazei de calcul a contribuțiilor sociale’. De asemenea, va duce la creșterea numărului de contribuabili, implicit la eficientizarea raportului contribuții/beneficiari și a mesei de impunere, respectiv creșterea veniturilor asupra cărora se aplică contribuția, va stimula mediul de afaceri și va reduce rata efectivă de taxare a muncii.

Impactul social va fi ‘crearea de noi locuri de muncă, diminuarea fenomenului muncii neformalizate și implicit asigurarea prestațiilor acordate din sistemele de asigurări sociale (servicii medicale, indemnizații pentru boală și maternitate, indemnizații de șomaj, pensii)’.

În motivare se mai menționează că impactul negativ generat de această măsură va fi compensat pe anul 2014 din veniturile încasate suplimentar din impozitul pe construcții, care a fost proiectat pentru anul 2014 în valoare de 488 milioane lei, a fost declarat în valoare de 1,449 miliarde lei și a fost încasat la primul termen de plată în sumă de 710,4 milioane lei.

Anul viitor, impactul negativ va fi compensat prin creșterea veniturilor bugetare încasate ca urmare a implementării de către Agenția Națională de Administrare Fiscală a măsurilor de eficientizare a sistemului de colectare a veniturilor bugetare și de creștere a gradului de conformare voluntară, atât la declarare cât și la plată. Compensarea va veni, potrivit inițiatorilor proiectului de Lege, și din creșterea pe termen mediu a obligațiilor la bugetul general consolidat ca urmare a efectelor de multiplicare economică determinate de această măsură, ce decurg din creșterea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News