Produse eco de la fermă la masă, cârnați de Pleșcoi, vin bio, brânzeturi artizanale și multe povești gastronomice din regiunea Buzău vor încânta gurmanzii la prima ediție a Pieței Meșteșugarilor – Slow Food & Gourmet Hub, în perioada 6-7 mai.
Evenimentul de promovare a culturii gastronomice locale va avea loc lângă Hanul Moara Veche din satul Berca, pe drumul spre Vulcanii Noroioși de la Scorțoasa.
Târgul, organizat de comunitatea Slow Food Ținutul Buzăului în colaborare cu Asociația Ținutul Buzăului (care reprezintă Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului), își propune să promoveze zona ca destinație gastronomică, precum și să sprijine micii producători locali și proprietarii de pensiuni care oferă turiștilor mâncare sănătoasă, produsă cu ingrediente locale și cu grijă pentru mediul înconjurător.
Timp de două zile, vizitatorii târgului vor putea degusta produse renumite, precum cârnații de Pleșcoi, covrigii de Buzău și vinul de Dealu Mare, dar și multe alte bunătăți culinare delicioase realizate în zonă, multe dintre ele după rețete tradiționale transmise din generație în generație. De la legume, fructe, specialități din miere, gemuri, zacuscă, brânzeturi maturate și mezeluri, până la băuturi artizanale precum sucuri de fructe, bere locală (inclusiv celebra „Colți Amber Ale” și hidromel), toți producătorii au în comun o abordare ecologică și respectarea principiilor slow food.
Piața Meșteșugarilor este primul târg din România care are standuri construite 100% din materiale reciclabile, organizatorii reutilizând uși vechi și alte materiale de construcție pentru a oferi un mod mai sustenabil și mai ecologic de prezentare a produselor.
Pe parcursul celor două zile de târg, vizitatorii se pot întâlni cu micii producători și pot afla despre metodele lor de preparare, având în același timp posibilitatea de a vedea o expoziție geologică la standul dedicat Geoparcului Internațional UNESCO Țara Buzăului.
Piața va găzdui, de asemenea, artiști locali și o expoziție de artizanat care are ca scop evidențierea talentului artistic din cadrul comunității și creșterea gradului de conștientizare a importanței sprijinirii artizanilor din regiune. Pe lângă expozițiile de produse alimentare și de artă, Piața Meșteșugarilor va fi un eveniment de familie, oferind ateliere pentru copii.
„Credem că Piața Meșteșugarilor nu este doar o oportunitate de a prezenta bogatele tradiții culinare și diversele produse locale din Buzău, ci și o oportunitate de a crea beneficii economice pentru comunitatea locală”, a declarat Thorsten Kirschner, unul dintre inițiatorii proiectului, citat în comunicatul de presă.
„Prin colaborarea dintre comunitatea Slow Food Ținutul Buzăului și Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului, creăm o platformă pentru ca artizanii alimentari locali să își prezinte produsele unice și pentru ca vizitatorii să descopere și să aprecieze bogăția gastronomiei buzoiene. Obiectivul nostru este de a promova dezvoltarea durabilă și conservarea culturii și patrimoniului local. Prin organizarea Pieței Meșteșugarilor, sperăm să sprijinim micii producători locali, să promovăm agricultura durabilă și să sensibilizăm publicul cu privire la importanța protejării mediului înconjurător”, a adăugat el.
„Dezvoltarea durabilă este principalul obiectiv al unui geoparc, iar acest lucru înseamnă multe, de la protecția mediului la educație și economie. Turismul este esențial pentru o regiune atât de bogată în atracții precum Țara Buzăului, iar mâncarea locală și tradițională este cu adevărat o experiență, deoarece turiștii pot gusta alimente și băuturi pe care nu le-au mai încercat până acum”, a declarat Irina Țirdea, reprezentant al Asociației Țara Buzăului.
Comunitatea Slow Food Buzău Land reunește fermieri, producători de alimente, pensiuni agroturistice și restaurante de pe teritoriul Geoparcului UNESCO Buzău Land și din împrejurimi, precum și iubitori ai alimentației sănătoase și durabile. Comunitatea este acreditată oficial și face parte din rețeaua internațională eco-gastronomică Slow Food, cu peste 100.000 de membri în întreaga lume, care aderă la cele trei principii slow food: 1. hrană de calitate, gustoasă și sănătoasă, 2. producție care nu dăunează mediului și 3. prețuri corecte pentru consumatori și echitabile pentru micii producători.
Sursa – www.romania-insider.com