Remanierea guvernamentală din România ridică noi semne de întrebare

‘O schimbare de guvern şi noi alegeri ar reprezenta un mare pas înapoi pentru proiectul de reformă’ din România, a apreciat vineri (3 septembrie 2010) economistul Daniel Hewitt de la Barclays Capital, citat de Reuters.

Remanierea cabinetului condus de premierul Emil Boc dovedeşte slăbiciunea coaliţiei centriste în faţa măsurilor de austeritate nepopulare, însă pentru moment guvernul va rămâne, cel mai probabil, dedicat respectării angajamentelor sale faţă de FMI, scrie agenţia britanică.
Gheorghe Ialomiţianu, economistul în vârstă de 50 de ani nominalizat joi noapte de şeful guvernului pentru a prelua portofoliul Finanţelor, nu ar urma să vină cu mari schimbări în politica fiscală, potrivit analiştilor. Dar există unele îngrijorări legate de lipsa de experienţă a acestuia, în contextul în care leul a ajuns la cel mai scăzut curs în raport cu moneda unică din ultimele două luni.

România, lovită de recesiune, a tăiat salariile sectorului bugetar şi a mărit TVA-ul în încercarea de a reduce deficitul şi de a respecta termenii acordului cu FMI în valoare de 20 de miliarde de euro, lăsând coaliţia de centru fără sprijinul opiniei publice şi chinuindu-se să realizeze reforme.
Însă există o şansă ca această coaliţie fragilă a lui Boc să cadă până la finele anului, în pofida remanierii largi, ce a inclus şase miniştri, printre care şi cei ai economiei şi muncii.

‘Premierul este acelaşi şi, în cele din urmă, el decide cu privire la acordurile cu FMI şi UE‘, a declarat economistul-şef de la ING Bank Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, citat de Reuters. ‘Cu toate acestea, remanierea guvernamentală semnalează creşterea tensiunilor interne din partidul de guvernământ.
În acelaşi timp, opoziţia şi-a anunţat intenţia clară de a înlătura guvernul cu o nouă moţiune de cenzură’, a adăugat el. Pe de altă parte, unii analişti consideră că opoziţia nu şi-ar dori să preia puterea într-un asemenea context, când ar putea fi necesare noi măsuri nepopulare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata