Reprezentanţii FMI s-au interesat de efectul măsurilor de austeritate asupra companiilor

34

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au dorit să se afle opinia Coface România în legătură cu efectul măsurilor de austeritate, recent introduse de guvern, asupra activităţii companiilor, a declarat marţi (27 iulie 2010) Eugen Anicescu, Credit Insurance Manager, Coface Romania Credit Management Services SRL.

‘Ştiţi că FMI-ul are întâlniri frecvente cu mediul de business, încearcă să obţină informaţii din cât mai multe surse. Discuţia de astăzi (marţi – n.r.) a fost gândită pentru a vedea care este punctul de vedere şi informaţia deţinută de Coface vizavi de evoluţia insolvenţelor, pentru că noi suntem implicaţi în acest domeniu şi ne confruntăm în viaţa de zi cu zi cu ele.

Au dorit să afle ce am observat şi cum se desfăşoară comportamentul de plată al companiilor în perioada aceasta. De asemenea, reprezentanţii FMI s-au interesat de opinia noastră vizavi de efectul măsurilor de austeritate asupra activităţii companiilor şi de asemenea, câte ceva despre rating-ul Coface’, a declarat reprezentantul Coface România.

La începutul acestei luni, analiştii Coface apreciau că majorarea cotei de TVA de la 19 la sută la 24 la sută ar putea fi o măsură menită eşecului, deoarece creşterea veniturilor statului nu era garantată, dar impactul negativ asupra mediului de afaceri părea a fi o certitudine.
‘Impactul acestor măsuri – inflaţia, creşterea şomajului, volatilitatea cursului valutar – se vor răsfrânge direct asupra consumatorilor şi a mediului de afaceri, ieşirea din recesiune rămânând doar un deziderat’, a afirmat la începutul lunii iulie directorul general al companiei de evaluare financiară, Cristian Ionescu.

Potrivit analizei din acel moment, anul 2010 va fi şi mai dificil decât 2009, din punct de vedere economic. Analiştii Coface au apreciat că ‘mărirea fiscalităţii va avea un puternic efect psihologic care va determina restrângerea consumului şi reducerea vânzărilor companiilor, cu efect direct asupra lichidităţii din piaţă şi va pune presiune suplimentară asupra mediului privat.

Companiile vor încerca să aplice noi măsuri de restructurare şi de redimensionare a costurilor pentru a se adapta noilor cerinţe de pe piaţă, aceasta putând conduce la creşterea numărului de şomeri din domeniul privat’.
În noile condiţii şi mediul bancar va avea de suferit, rambursarea creditelor conform scadenţelor contractuale devenind dificilă, efectele urmând a se regăsi în escaladarea creditelor neperformante.

În condiţiile unei profitabilităţi în scădere a sistemului bancar şi pe fondul creşterii creditelor neperformante, este de aşteptat ca apetitul pentru risc să rămână la un nivel scăzut şi să întârzie relaxarea creditării, au apreciat analiştii Coface.
După părerea acestora, companiile se vor confrunta cu scăderi ale vânzărilor pe fondul unei lungi perioade oricum dificile din punct de vedere economic şi vor deveni incapabile de a absorbi şocuri prelungite şi de a gestiona noua realitate economică, mărindu-se astfel numărul de incidente de plăţi, ulterior de insolvenţe.

Coface România, fondată în 1996, este a membră Coface Central Europe Holding cu sediul în Austria. În România, are o experienţă de circa 15 ani în domeniul managementului riscului de credit. Începând cu aprilie 2007, Coface România furnizează şi serviciul asigurarea de credit comercial. Compania este singurul furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit din România oferind asigurări de credit, informaţii de afaceri şi managementul creanţelor.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News