Reprezentanţii pacienţilor cer amânarea aplicării contractului-cadru

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) cere amânarea cu 3 luni a aplicării contractului-cadru pentru acordarea serviciilor medicale, spunând că în acest interval să se facă o dezbatere reală publică cu medicii, pacienţii şi asociaţiile acestora.

Preşedintele ANPP, Vasile Barbu, susţine că contractul-cadru în actuala formă limitează accesul pacienţilor la serviciile medical. El spune că pacienţii sunt de acord cu sancţiunile din contractul-cadru, dar nu sunt de acord cu modul de compensare pe grupe terapeutice, apreciind că aceasta întoarce aplicarea tratamentelor de acum 20 de ani.

Reprezentanţii pacienţilor susţin că sunt medici care au eliberat reţete compensate şi gratuite, neţinând seama de recomandările reprezentanţilor asociaţiilor.
„Contractul-cadru este un dictat. Nu este un contract semnat între două părţi cu obligaţii şi responsabilităţi pentru ambele părţi, ci este unilateral. Plata per capita cu 70% ar trebui aplicată diferenţiat pe rural şi urban”, a spus Vasile Barbu.

El consideră că şi aplicarea bugetelor pentru medicii de familie, aşa numite bugete orientative nu sunt în regulă. De asemenea, el a adăugat că bugetele medicilor vor fi mai mici, ceea ce este în defavoarea pacienţilor. Vasile Barbu a făcut referire la faptul că pacienţii nu s-au plâns pentru faptul că medicii de familie nu eliberează reţete compensate sau gratuite, fiind doar 3-4 sesizări marţea trecută şi doar două sesizări înainte de paşte. Reprezentanţii medicilor de familie se află la Ministerul Sănătăţii pentru negocieri de la ora 10,00, iar la această oră discuţiile continuă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata