Reşiţa renunţă la sistemul centralizat de termoficare

Primăria Reșița renunță la sistemul centralizat de încălzire și caută soluții pentru dotarea instituțiilor din subordine, care erau racordate, cu centrale individuale.

Consiliul Local Reșița a aprobat, în ședința de luni, concluziile unui studiu privind alimentarea cu energie termică în sistem centralizat din municipiu, în care se propune renunțarea la sistemul centralizat de producere și distribuție a energiei termice.

„Analiza actuală a sistemului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat din municipiul Reșița”, a fost efectuat de o firmă de consultanță, care a ajuns la concluzia că pentru menținerea sistemului centralizat este nevoie de o sumă prea mare pentru posibilitățile populației. Acesta este motivul pentru care consilierii locali au aprobat renunțarea la actualul sistem de alimentare cu energie termică și înlocuirea cu unul individual la apartamentele care au consumat energie termică în acest sezon și rezolvarea încălzirii și a consumului de apă caldă la instituțiile bugetare, respectiv la creșe, grădinițe, școli ori spitale, cu centrale termice, prin procedura negocierii fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

„Totodată, la o ședință viitoare, se va analiza posibilitatea de a acorda despăgubiri celor nedreptățiți, când urmează a fi stabilit și cuantumul sumelor necesare. În această primă etapă era obligatoriu un astfel de proiect, ca urmare a situației existente, după derularea procedurilor de achiziție, impuse prin lege, respectiv două licitații succesive, la care nu s-a prezentat nimeni. La negociere, la fel, a existat o intenție, dar cu asigurarea unor sume de bani, care erau considerate ajutoare de stat și care nu erau legale. Ca atare, nu aveam altă posibilitate pentru rezolvarea termoficării pentru unitățile racordate, decât cu aprobarea consilierilor locali. Inițial, proiectul a fost analizat și aprobat și de Comitetul Local pentru Situații de Urgență”, a declarat primarul municipiului Reșița, Mihai Stepanescu.

Centralele achiziționate destul de recent, pentru funcționarea microcentralelor de cartier, fac față cerințelor și pot fi mutate în alte locații, unde este nevoie de acestea, a precizat primarul Reșiței, care susține că lucrările vor fi asigurate de către salariații actualei Centrale Electrice de Termoficare „CET 2010”. Celelalte centrale termice, care nu se potrivesc la unitățile școlare din oraș sau la alte instituții aflate în subordine vor fi vândute sau conservate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata