Respingerea de către o comisie parlamentară a majorării TVA pune în pericol acordul României cu FMI

Respingerea de către Comisia de buget-finanţe din Senat a majorării TVA nu are niciun impact direct, însă ridică întrebări în legătură cu capacitatea Guvernului român de a-şi apăra decizia de creştere a taxei în cadrul voturilor din parlament din această săptămână şi de la începutul lunii septembrie, comentează marţi Reuters.

O respingere a măsurii de creştere a TVA de la 19% la 24% ar ridica întrebări serioase cu privire la capacitatea executivului de a reduce deficitul bugetar şi ar pune în pericol acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), mai scrie agenţia de ştiri citată.

Comisia de buget-finanţe din Senat a votat luni pentru menţinerea TVA la 19% şi a aprobat un nivel de 5% al taxei pentru produsele de bază.

„Am decis să revenim la vechea (valoare) a taxei (TVA) de 19% şi am aprobat de asemenea o taxă de 5% pe alimentele de bază. Şase din zece senatori au susţinut aceste schimbări”, a declarat pentru Reuters senatorul liberal Dan Radu Ruşanu, membru al comisiei.

Analiştii sunt de părere că votul sugerează că guvernul se confruntă cu un drum greu pentru a menţine continuarea acordului de împrumut cu FMI. Câţiva dintre membrii Partidului Democrat Liberal aflat la guvernare s-au revoltat în trecut împotriva măsurilor de austeritate ale premierului Emil Boc şi ar putea să submineze din nou majoritatea la limită pe care o are guvernul în cele două camere ale Parlamentului, notează Reuters.

„Decizia comisiei este un semnal că riscurile politice se amplifică, însă cred că este prea devreme pentru a ne îngrijora foarte mult”, a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc din partea ING Bank. „Revenirea la un TVA de 19% nu numai că ar dăuna ajustării fiscale, dar ar arunca de asemenea în aer acordul cu FMI”, a adăugat el.

Coaliţia de guvernământ, instalată la putere în urmă cu opt luni, a supravieţuit în iunie unei moţiuni de cenzură privind reducerile drastice de cheltuieli susţinute de FMI, reamiteşte Reuters. Totuşi, victoria sa la limită a ridicat întrebări despre capacitatea fragilului guvern de centru-dreapta de a adopta reforme dure, în afara reducerii cu 25% a salariilor din sectorul public.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata