Retrospectiva economică (săptămâna 20 – 26 octombrie 2014)

Climatul economic și de business în Sud-Estul Europei, perspectivele sistemului bancar din regiune și redesenarea hărții energetice a Europei au fost câteva dintre temele dezbătute la Summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat săptămâna trecută, la București, de publicația The Economist.

Situația macroeconomică a României, majorarea plafonului pentru emiterea de garanții în cadrul programului „Prima casă”, viitorul sectorului de gaze naturale din România, emiterea de obligațiuni în euro pe piața externă de capital și dezbaterile pe tema Master Planului General de Transport au fost, de asemenea, alte subiecte economice importante ale săptămânii recent încheiate.

În plan extern, subiectele economice au vizat, printre altele, rezultatele testelor de stres derulate de Banca Central Europeană în rândul celor mai importante 130 de bănci europene și propunerile Guvernului de la Moscova privind unele amendamente la Legea de funcționare a Băncii Centrale a Rusiei.

Prezentăm în continuare cele mai importante știri difuzate în săptămâna care se încheie duminică și subiectele de urmărit în săptămâna 27 octombrie — 2 noiembrie 2014.

*Anul viitor va exista spațiul fiscal necesar pentru reducerea TVA la 9% la legume-fructe și apoi la carne, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta.

*Un număr de 25 de bănci din Europa nu au trecut examenele destinate măsurării capacității lor de a face față unei noi crize economice, având un deficit de capital cumulat de 25 de miliarde de euro, a anunțat duminică Banca Central Europeană (BCE) cu prilejul publicării rezultatelor testelor de stres la care au fost supuse a anunțat principalele 130 de bănci europene.

*Acciza pentru pălincă va fi eliminată, începând din 2015, potrivit unui proiect de Lege care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, dar România trebuie să se pregătească și de o bătălie juridică cu Comisia Europeană pe această temă, a declarat, duminică, premierul Victor Ponta.

*Ponderea efortului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) asumat la nivel Uniunii Europene urmează să fie distribuită, la nivelul statelor membre, în funcție de Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, acesta fiind criteriul esențial de distribuție, a anunțat sâmbătă ministrul Mediului, Attila Korodi.

* Valoarea sumelor refuzate la plată de băncile comerciale a crescut în septembrie cu 14,4% față de luna anterioară, ajungând la 648,4 milioane de lei, după ce, în august, aproape s-a înjumătățit față de iulie, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plăți din Banca Națională a României.

* România și-a îndeplinit în fiecare an obligația asumată față de Uniunea Europeană în ceea ce privește gestiunea deșeurilor de ambalaje, ajungând, în prezent, la un procentaj de 55% reciclare din totalitatea deșeurilor de ambalaje puse pe piață la nivel național, arată Raportul de specialitate valabil pentru perioada 2004 — 2014, întocmit de organizația Eco-Rom Ambalaje.

* Numărul structurilor de cazare turistică la 31 iulie 2014 se situa la 6.130 unități, în creștere cu 2% (121 unități) față de aceeași dată a anului 2013, când numărul structurilor de cazare turistică era de 6.009 unități, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică /INS/.

* Totalul creanțelor sectorului ‘Administrația publică’ s-a menținut ca pondere în Produsul Intern Brut, în trimestrul doi din 2014, la același nivel cu cel raportat în trimestrul doi din 2013, respectiv 24,6%, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României /BNR/.

* Guvernul de la Moscova a propus amendamente la Legea de funcționare a Băncii Centrale a Rusiei, cerând instituțiilor de creditare importante să prezinte planuri în vederea gestionării situațiilor neprevăzute, pentru restabilirea stabilității lor financiare, în eventualitatea deteriorării generale a economiei, transmite RIA Novosti.

* Al patrulea creditor elen, Alpha Bank, intenționează să vândă hotelul Hilton din Atena pentru 180 milioane de euro (230 milioane de dolari), au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, transmite site-ul ekathimerini.com. Hotelul de cinci stele, cu 506 camere, situat în centrul Atenei, ar putea fi vândut anul acesta, susțin sursele.

* Depozitele garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar au crescut cu 1% la finalul trimestrului trei din acest an, față de trimestrul anterior, ajungând la 159,4 miliarde de lei, în special pe fondul avansului trimestrial înregistrat de depozitele garantate ale firmelor, de 2,7%, se arată într-un comunicat al FGDB transmis, luni.

* Dacia Logan își menține și în 2014 poziția de cel mai vândut automobil pe piața românească, livrările pe primele nouă luni însumând 9.006 unități, în creștere cu 20,3% față de perioada similară a anului trecut, potrivit statisticilor Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile /APIA/.

Pe locul doi se situează Dacia Duster, cu vânzări de 3.874 unități în primele trei trimestre din 2014, în creștere cu 29,2%, iar pe locul trei Dacia Sandero — 3.676 unități, în creștere cu 4,2% comparativ cu ianuarie-septembrie 2013.

* Germania riscă să se apropie periculos de mult de recesiune, a avertizat luni Banca centrală a Germaniei (Bundesbank) într-o prognoză potrivit căreia prima economie europeană va înregistra o creștere nulă sau foarte mică în a doua jumătate a anului, transmite Reuters.

În buletinul său pe luna octombrie, Bundesbank estimează că economia germană a înregistrat o creștere modestă în al treilea trimestru al acestui an în condițiile în care producția industrială a încetinit iar sectorul construcțiilor nu a dat un impuls economiei.

* Piața românească de leasing a crescut cu 19%, în primele nouă luni din 2014, față de aceeași perioadă din 2013 și se apropie de un miliard de euro ca valoare, au anunțat, luni, reprezentanți ai Consiliului de Leasing al Asociației Societăților Financiare — ALB România.

* BCE a achiziționat, luni, obligațiuni ipotecare franceze pe termen scurt, demarând astfel programul de achiziții de active, au declarat, pentru Bloomberg, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Obligațiunile au fost achiziționate de la Societe Generale și BNP Paribas, susțin sursele.

* România poate ajunge la o creștere economică anuală de 5 — 6%, pe termen mediu, necesară pentru a atinge nivelul de dezvoltare al țărilor vest-europene, cu condiția să acționeze în continuare pentru menținerea disciplinei fiscale, a declarat, marți, ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, în cadrul Summit-ului Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de publicația The Economist.

* Deficitul bugetar al României a fost, anul trecut, de 2,2% din PIB (14,247 miliarde lei), în scădere față de 3% din PIB în 2012 (17,718 miliarde lei), 5,5% din PIB în 2011 (30,898 miliarde lei) și 6,6% din PIB în 2010 (35,484 miliarde lei), conform datelor revizuite publicate, marți, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). România a reușit în 2013 să-și reducă deficitul sub plafonul de 3% din Produsul Intern Brut, cerut de Uniunea Europeană.

* Piețele emergente nu mai sunt preferatele investitorilor, pentru că au devenit dezechilibrate, iar riscurile au crescut, a declarat, marți, Themistoklis Fiotakis, senior economist la Goldman Sachs. „Regiunea Europei Centrale și de Sud-Est este destul de uniformă, în sensul că economiile de aici se aseamănă foarte mult. Sunt economii mici, bazate puternic pe exporturi, care în ultimii ani și-au deschis granițele investitorilor din alte țări, astfel că depind masiv de capitalul străin’, a spus reprezentantul Goldman Sachs, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist.

* Creșterea cu 10% a plăților electronice determină o scădere de 5% a economiei din umbră, a declarat, marți, Cătălin Crețu, manager pentru România, Croația și Slovenia al Visa Europe, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist. „În România, economia din umbră înseamnă 28% din Produsul Intern Brut, ceea ce se traduce în 30 de miliarde de euro care pot fi aduși la lumină. O creștere de 10% a plăților electronice determină scăderea cu 5% a economiei din umbră, iată de ce industria plăților electronice este atât de importantă pentru economia unei țări’, a spus Crețu.

* Master Planul General de Transport al României, aflat în dezbatere publică, va fi aprobat de Guvern până la finalul lunii noiembrie, iar forma finală se va depune la Comisia Europeană, a declarat marți, ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

„Master Planul de Transport este în dezbatere publică și, în urma dezbaterii publice, vor exista diverse puncte de vedere, unele divergente, între specialiștii care au participat la realizarea lui și cei care nu au participat. Unele dintre observațiile aduse Master Planului la dezbaterile publice sunt vizibil pertinente (…)”, a explicat Rus.

* Băncile trebuie să direcționeze resursele de finanțare către investițiile productive, calitatea finanțării fiind mai importantă decât cantitatea, și să evite împovărarea clienților de calitate cu costuri generate de alocările eronate din trecut, a declarat marți guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu. „Este puțin probabil ca, pe termen scurt, să asistăm la o răsturnare spectaculoasă a situației în ceea ce privește creditarea. (…)”, a explicat Isărescu, la Summit-ul Uniunii Europene pentru Europa de Sud Est, organizat de The Economist.

* Băncile au devenit punctul vulnerabil pentru creșterea economică a țărilor din regiunea Europei de Sud-Est, a declarat, marți, Traian Halalai, președintele EximBank România, la summitul UE al Europei de Sud-Est, organizat de publicația The Economist. „Europa de Sud-Est este cea mai eterogenă zonă a continentului, iar țările de aici sunt bazate pe fluxuri masive de capital străin. Țările trebuie să urmeze rețele alternative de creștere economică pentru convergența cu economiile dezvoltate din UE’, a menționat oficialul EximBank.

acciza pentru palincaDacia LoganMaster-planul General de Transportprogramul Prima casateste de stres