Retrospectiva filmului românesc la Bruxelles

Cea mai importantă retrospectivă dedicată filmului românesc organizată vreodată în Benelux va avea loc la Bruxelles, în luna aprilie, la Cinemateca regală a Belgiei şi marchează 100 de ani de cinematografie în România, informează un comunicat al Institutului Cultural Român (ICR).

Un număr de 21 de filme, de la operele noului val (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu), la cele ale cineaştilor deceniilor trecute (Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Piţa, Mircea Daneliuc) sau întemeietorilor celei de a şaptea arte (Jean Georgescu), conturează fresca de un secol a filmului românesc, se menţionează în comunicat.

Luna filmului românesc va debuta la 3 aprilie cu o conferinţă a profesoarei universitare Dominique Nasta de la Universitatea Liberă Bruxelles: „Cinematografia românească de la A la Z: radiografia unui fenomen”, urmată de filmul ‘Reconstituirea’ (1969), de Lucian Pintilie.

‘Mult timp necunoscută în lume, cinematografia românească este de acum o valoare sigură, recompensată cu premii importante şi care a stârnit entuziasmul criticilor şi publicului’, scrie Dominique Nasta.

Ciclul se încheie la 30 aprilie cu primul film realizat în România: superproducţia ‘Independenţa României’ (1912), de Grigore Brezeanu şi Aristide Demetriade, acompaniată live de pianista de jazz Ramona Horvath.

Retrospectiva organizată de Cinemateca regală a Belgiei şi Institutul Cultural Român Bruxelles, cu o programare propusă de filmologul Dominique Nasta, a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Arhivei Naţionale de Filme. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata