Revenirea exporturilor nu scoate România din criză

Exporturile au înregistrat o creştere record de 26% pe primul semestru, însă nu au antrenat revenirea economiei, care continuă să se zbată în recesiune. Datele spulberă mitul relansării prin exporturi.

Exporturile au continuat să crească în iunie stimulate de cererea externă, atingând un maxim de 3,3 mld. euro, iar nivelul din primele şase luni a depăşit valoarea din aceeaşi perioadă a anului 2008, cel mai bun an din istoria României.

Însă, deşi s-au aflat pe un trend ascendent pe parcursul acestui an, exporturile nu au reuşit să antreneze revenirea economiei, care va continua să se zbată în recesiune şi în 2010, scrie Ziarul Financiar.

În ciuda aşteptărilor pozitive de la începutul acestui an, perspectivele privind evoluţia economiei s-au înrăutăţit.

La începutul anului, exporturile erau văzute ca soluţia salvatoare pentru ieşirea României din recesiune. Însă în absenţa relansării cererii interne, a consumului, se conturează perspectiva unei contracţii economice de circa 2% în 2010.

Iar speranţele revenirii economiei în teritoriul pozitiv s-au orientat acum spre 2011.

Atunci când se vorbeşte despre rolul important al exporturilor în relansarea economiei se speră ca acestea să ducă la un proces de antrenare în economie, adică firmele exportatoare să facă investiţii, să-şi plătească salariaţii mai bine, iar aceştia să înceapă să consume. Or, firmele nu sunt în această situaţie acum. Nu se grăbesc să majoreze salariile şi să se lanseze în investiţii, accesul la credite fiind limitat”, a explicat Radu Crăciun, director de investiţii la Eureko Pensii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata