Revoluția anticomunistă din Ungaria comemorată cu coroane de flori de maghiarii din Cluj-Napoca

Peste 200 de maghiari au participat miercuri la Cluj-Napoca la ceremonia de comemorare a 63 de ani de la Revoluția anticomunistă din Ungaria organizată la monumentul „In Memoriam 1956” din Parcul Central al orașului, unde au fost depuse coroane de flori.

Președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond a declarat, miercuri, că Revoluția anticomunistă din Ungaria a avut repercusiuni și asupra maghiarilor din Transilvania, dar și a celor din Cluj, mulți studenți și profesori maghiari fiind arestați și condamnați la ani grei de închisoare.

„Am participat la comemorarea Revoluției din Ungaria din 1956, eveniment care a dat prima lovitură zidului comunist. Au urmat alte evenimente, cum au fost Primăvara de la Praga, acțiunile sindicatului Solidaritatea din Polonia și Revoluția din România din 1989. Revoluția anticomunistă din Ungaria a avut repercusiuni și asupra maghiarilor din Transilvania, dar și a celor din Cluj, deoarece puterea comunistă de atunci a considerat valul de simpatie manifestat față de Revoluția ungară ca un val iredentist. Foarte mulți studenți și profesori maghiari au fost arestați și condamnați la ani grei de închisoare”, a spus Csoma.

Potrivit acestuia, valul de simpatie nu a avut nimic de-a face cu iredentismul ci a fost o simpatie naturală față de o Revoluție care a luptat pentru libertate.

La monumentul „In Memoriam 1956”, amplasat în Parcul Central din Cluj-Napoca, au fost depuse coroane de flori din partea UDMR, a unor instituții și asociații, dar și a Consulatului General al Ungariei de la Cluj-Napoca.

În cursul serii de miercuri, de la ora 19,56 va avea loc la Cluj-Napoca o retragere cu torțe din fața casei în care s-a născut regele Ungariei, Matei Corvin, până în Cimitirul Central, dar și un spectacol artistic la Teatrul Maghiar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata