Rezervele de petrol din Marea Neagră se ridică la sute de milioane de tone

Rezervele de petrol din Marea Neagră, a căror prospectare a fost începută recent de Rusia, Ucraina şi Turcia, ar putea să se cifreze la sute de milioane de tone, iar tehnologiile moderne sunt capabile să elimine riscurile de natură ecologică în procesul de extracţie, a declarat ministrul rus pentru resurse naturale Iuri Trutnev, într-un interviu apărut joi (8 aprilie 2010) în cotidianul Izvestia.

‘Pronosticurile noastre au un grad înalt de probabilitate. Este prematur să evocăm cifre concrete, dar ar putea fi vorba de rezerve de sute de milioane de tone’, a estimat Trutnev, indicând că, de obicei, astfel de prospecţiuni durează între 3 şi 7 ani. Întrebat despre posibilele prejudicii aduse mediului în urma unor astfel de activităţi, ministrul rus a spus că riscurile din prezent sunt minime, dar a recunoscut că, în epoca URSS, preţul plătit în plan ecologic era destul de mare.

‘Imi amintesc foarte bine în ce mod se desfăşura procesul de exploatare a rezervelor de petrol în Uniunea Sovietică. De atunci însă standardele s-au schimbat radical. În prezent, tehnologiile moderne permit extragerea petrolului din rezervele situate în platoul continental fără riscuri semnificative asupra mediului. Avem exemple în acest sens în regiunea Mării Caspice şi în Insula Sahalin’ – a argumentat ministrul rus pentru resurse naturale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata