Ristea Priboi reînvie într-o afacere de 40 de milioane de dolari

Fostul securist, fost om de încredere al lui Adrian Năstase, consiliază o firmă care încearcă o afacere cu energie în valoare de 40 milioane de dolari.

Dacă 200.000 de ieşeni n-ar fi acum în aer cu problema încălzirii la iarnă, n-am fi aflat cu ce se mai ocupă fostul securist Ristea Priboi. Pe scurt, Primăria Iaşi n-are niciun ban pentru a cumpăra cărbune, CET are conturile goale şi oricum e de mult pus sechestru pe ele, iar pentru iarna trecută încă mai sunt de achitat datorii de aproape 8 milioane de euro, scrie Evenimentul zilei.

În acest moment de mare cumpănă intervine salvatoare firma bulgărească OET (Obenideni Energiini Targovtsi), specializată în afaceri cu energie şi care are doi consilieri cu greutate în sucursala din Bucureşti: Ristea Priboi, deputat PSD în 2000-2004 şi consilier al fostului premier Adrian Năstase, precum şi fostul general SIE Gabriel Dumitrescu, răsplătit ulterior cu un post de director în Ministerul Economiei, scaun pe care l-a ocupat până anul trecut, cât a stat PSD la guvernare.

Afacerea de la Iaşi, fieful primarului Gheorghe Nichita, vicepreşedinte PSD, are un puternic parfum de trandafiri.

Investiţia recuperată din energia electrică

Ca să nu existe dubii, Iaşiul nu are în acest moment nicio idee pentru a-şi asigura încălzirea la iarnă. Soluţia la care au recurs şefii administraţiei locale nu e nouă, fiind aplicată în trecut la Deva. Dacă planul iese, primăria răsuflă uşurată pentru că poate da căldură oamenilor. În schimb, bulgarii consiliaţi de Ristea Priboi se umplu de bani.

Planul este următorul: OET aduce la Iaşi minimum 150.000 t de cărbune pe care îl procesează la CET. Calculele le facem în dolari, pentru că în această monedă este cotat combustibilul fosil. Plăteşte o taxă de utilizare a utilajelor şi a resurselor umane, ce urmează a fi negociată în aceste zile.

În mod normal, salariile şi energia consumată în timpul procesării nu pot costa mai mult de câteva sute de mii de dolari. Firma bulgară primeşte în schimb energia electrică produsă din cărbunele procesat, minimum 200.000 MWh.

OET face eforturi mari de lobby pentru a putea vinde cât mai mult din această energie la preţul reglementat la 216 lei/MWh. Conform uzanţelor, doar 50% din cantitate ar putea-o comercializa pe piaţa internă la tariful garantat, de 216 lei.

Dacă presupunem că vinde 100.000 MWh la acest preţ şi convertim apoi în dolari, la cursul zilei, rezultă 6,46 milioane dolari. Cealaltă jumătate ar valora azi, pe Bursa energiei, mai mult, dar variaţiile sunt mari. Preţul pe Bursă era ieri de 280 lei/MWh, deci pentru diferenţa de 100.000 MWh bulgarii ar mai obţine 8,38 milioane dolari.

Un profit năucitor: 18 milioane de dolari

Trăgând linie, OET investeşte 18 milioane dolari în cărbune, încă vreun milion în taxa de procesare şi scoate venituri totale de 37,34 milioane dolari. E un calcul ipotetic plecând de la preţurile zilei, dar profitul afacerii se va învârti oricum pe la 17-18 milioane de dolari, bani buni pentru 6-7 luni de muncă.

Jurnalistul bulgar Petio Petkov, la care EVZ a apelat în această documentare, spune că „OET este abia pe locul 34 în judeţul Stara Zagora, după profitul net. A devenit greu să câştigi milioane din energie electrică. În Bulgaria nu mai există energie ieftină, până la 31 de euro/MWh. Nici Kozlodui nu mai poate exporta la acest preţ”.

Bulgarii consiliaţi de Ristea Priboi n-au dorit să răspundă întrebărilor formulate de EVZ, spunând că nu vor să comenteze nimic până nu se bate palma la Iaşi (termenul-limită fiind 1 septembrie), dar n-au ascuns faptul că încearcă să repete aceeaşi schemă în mai multe termocentrale din ţară, printre care Suceava, Giurgiu, Turceni.

Citește și
1 Comentariu
  1. gheorghe spune

    Chiar nu se gaseste un calculator in redactie? 100000*216/3.34=6467065,20 si 100000*280/3.34=8383233,20. total 14850298 adica aproape 15 milioane de dolari. Pai de unde profit daca se investesc 18 milioane pentru a cumpara carbune?
    Am folosit elemente din articol.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata