Robert Cazanciuc: Unificarea practicii judiciare înseamnă predictibilitate; este esenţială mediului de afaceri şi investitorilor străini

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a pledat duminică, 5 iulie, de Ziua Justiției, pentru unificarea practicii judiciare, afirmând că aceasta înseamnă predictibilitate, fiind esențială mediului de afaceri și investitorilor străini.

„România are două rapoarte de țară consecutive care remarcă progresul. Și pentru că discutăm de raportul de țară, aș vrea să privim cu atenție o remarcă din ultimul document referitoare la practica neunitară. Independența magistratului, pentru fiecare caz în parte nu e un motiv pentru a nu ține cont de soluțiile date în spețe similare. Unificarea practicii înseamnă în primul rând predictibilitate pentru cetățeni, iar această predictibilitate este esențială, mai ales dacă discutăm de mediul de afaceri, de investitori străini”, a afirmat Robert Cazanciuc duminică, la Palatul de Justiție, unde a fost marcată Ziua Justiției.

El a subliniat că România are nevoie să se dezvolte economic pentru că „doar prin creștere economică se vor putea mobiliza mai multe resurse pentru sprijinirea sistemelor publice de sănătate, învățământ, apărare, justiție”.

„Am spus-o și voi repeta ori de câte ori voi avea ocazia: Justiția are datoria față de cetățeni și de mediul de afaceri, are datoria să pronunțe soluții predictibile în termene cat mai scurte. Din păcate nu am reușit să înscriem acest spirit de cooperare din interiorul sistemului și la nivelul celorlalte puteri ale statului. Nimeni nu poate contesta dreptul la inițiativă legislativă al celor îndreptățiți, potrivit legii, dar aceste inițiative trebuie să țină cont nu de interese conjuncturale, ci de interesul general al societății”, a adăugat Cazanciuc.

Ministrul Justiției a atras atenția că Justiția nu se face la televizor, ci în sala de judecată, de către un magistrat.

„Viziunea asupra unui sistem solid de justiție, sănătos, durabil, presupune o armonizare a felului în care ne înțelegem și ne îndeplinim rolul fiecare — oameni și societatea în general. Încă persistă în spațiul public prea multe discuții pe tema justiției, discuții în care din păcate se implică și anumiți magistrați. Se exprimă cu prea mare ușurință cu privire la cauze aflate pe rol. Sunt prea multe dosare discutate în spațiul public. Justiția nu se face în Parlament, nu se face la televizor, în dezbateri publice de către oameni politici. se face doar în sala de judecată de către un magistrat. Consumăm prea multă energie, prea multe resurse în dezbateri false, pe teme fără nicio finalitate benefică cetățeanului, și aș vrea să ne concentrăm pentru a găsi rezolvări la adevăratele probleme”, a mai spus Cazanciuc.

El a explicat căjustiția este un mecanism viu care are, prin lege, pârghii interne de control și verificare, instituții independente care au atribuții în a verifica activitatea judecătorilor și procurorilor, la fel cum există căi de atac în instanță”.

„Trebuie să lăsăm aceste instituții să-și îndeplinească atribuțiile și să nu pronunțăm noi, cei din afară, sentințe la adresa judecătorilor și procurorilor, dar nici să nu punem etichete pe cei care sunt chemați să răspundă, la un moment dat în fața legii, înainte ca ei să fie condamnați definitiv de o instanță”, a afirmat Cazanciuc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata