România a aderat la o reţea europeană pentru cercetarea ştiinţifică a comunismului

24

România a aderat miercuri la declarația comună privind înființarea Rețelei Europene pentru Memorie și Solidaritate, alături de țările fondatoare Germania, Polonia, Slovacia și Ungaria.

Semnarea acordului a avut loc la sediul Ministerului Culturii, în prezența ministrului Kelemen Hunor, a omologului său din Polonia, Bogdan Zdrojewski, a ambasadorului Germaniei la București, Werner Hans Lauk, a ambasadorului Ungariei la București, Botond Zakonyi, și a unor oficiali din Republica Slovacă.

Ca parte a rețelei, România va face o cercetare a comunismului și a totalitarismului, cu scopul de a cunoaște mai amănunțit comunismul în Europa Centrală și de Est și de a transmite generațiilor născute după 1989 adevărul istoric

Potrivit ministrului Culturii, Kelemen Hunor, în lunile iulie-august va fi organizată o acțiune culturală menită să atragă atenția cetățenilor europeni asupra urmelor comunismului.

Astfel, un tren cu artiști va trece prin toate orașele care au ieșit în 1989 din dictatura comunistă.

„Vor fi în jur de 30-40 artiști din șapte țări în tren și prin acțiuni culturale se va aniversa obținerea libertății. Trenul se va opri și în România, la Timișoara, de unde a început Revoluția, și își va încheia traseul la Bruxelles, în mod simbolic. Este un concurs internațional de selectare a artiștilor”, a declarat ministrul Kelemen Hunor.

În 2016, România va fi gazda unui simpozion organizat de rețea și în care va prezenta rezultatele cercetărilor despre comunism.

Ministrul polonez al Culturii, Bogdan Zdrojewski, a arătat că aderarea țării noastre la rețea „va întări” colaborarea statelor membre pentru reflectarea istoriilor din țările foste comuniste.

„Rețeaua a fost creată în 2005 și ideea principală a fost de avea la dispoziție instrumentele necesare pentru abordarea transnațională a istoriei secolului 20 în regiunea Europei Centrale și de Est. România a fost invitată în 2013 să fie membră a acestei rețele și considerăm că e important să facem parte din această rețea, că și România face parte din țările foste comuniste. Este important să cunoaștem trecutul și să știm ce s-a întâmplat cu noi în acea perioadă neagră”, a spus ministrul.

Ambasadorul Ungariei la București, Botond Zakonyi, a subliniat că, prin aderarea României, rețeaua câștigă un partener puternic, care va contribui la creșterea informațiilor istorice despre comunismul din Europa de Est. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News