România a angajat în proporţie de 100% fondurile nerambursabile de 181 milioane franci elveţieni

23

Fondurile alocate României în cadrul asistenței financiare neramburabile elvețiene, în valoare de 181 milioane de franci elvețieni, au fost angajate în proporție de 100%, cu respectarea termenului prevăzut de acordul bilateral în acest sens, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice /MFP/.

Peste 250 de proiecte au fost aprobate în perioada de angajare. Domeniile și proiectele au fost selectate din perspectiva relevanței lor pentru dezvoltarea României — promovarea creșterii economice și susținerea mediului de afaceri, îmbunătățirea condițiilor de muncă, promovarea gestionării durabile a energiei, îmbunătățirea siguranței și securității publice, educație, cercetare și susținerea societății civile.

Contribuția financiară pentru România a fost aprobată de către Parlamentul elvețian în anul 2009, ca parte a participării Confederației Elvețiene la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene.

În data de 7 septembrie 2010, a fost semnat la Berna ‘Acordul-cadru între Guvernul României și Consiliul Federal Elvețian privind implementarea Programului de cooperare elvețiano-român vizând reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse’. Fondurile au avut ca termen de angajare finalul anului 2014, iar plățile pot fi efectuate până la sfârșitul anului 2019.

‘Angajarea întregii contribuții elvețiene reprezintă baza pentru asigurarea unui grad înalt de absorbție.

Factorul decisiv în reușita angajării totale a fondurilor constă în cooperarea excelentă dintre autoritățile române și cele elvețiene, precum și între autorități și sectorul nonguvernamental. Autoritățile române și elvețiene vor urmări în continuare respectarea angajamentelor asumate prin proiecte, astfel încât etapa de implementare să aducă progrese concrete pentru dezvoltarea domeniilor care beneficiază de finanțare’, se spune în comunicatul MFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News