România a atras 1,25 miliarde de euro de pe pieţele externe la minime istorice de cost

România a atras 1,25 miliarde de euro de pe pieţele externe de capital, prin redeschiderea celor două tranșe de obligaţiuni în euro emise în octombrie 2015, la minime istorice de cost, informează, vineri, Ministerul Finanţelor Publice.

Din suma totală împrumutată, 750 de milioane de euro au maturitate de 10 ani și 500 de milioane de euro cu maturitate de 20 de ani.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de aproape două ori.

Suma a fost obţinută la randamente în scădere: de la 2,845% la 2,55% pentru tranșa de 10 ani și de la 3,93% la 3,90% pentru tranșa de 20 ani.

‘Tranzacţia reconfirmă percepţia foarte bună și încrederea investitorilor în economia românească într-un context volatil de piaţă, caracterizat de multe incertitudini. Pe fondul unei cereri semnificative, randamentele aferente titlurilor de stat sunt în scădere atât pentru titlurile de stat emise pe piaţa internă, cât și pentru cele emise pe pieţele externe. Aceste evoluţii conduc la reducerea costurilor aferente datoriei guvernamentale odată cu extinderea maturităţii portofoliului de datorie”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Oferta totală a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât și al tipurilor de investitori pentru ambele tranșe.

Pentru tranșa cu scadenţa în 2025 distribuţia geografică a fost următoarea: România (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia și alte ţări din Centrul și Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania și Austria (8%), Italia (5%), Asia și Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte ţări (2%). În privinţa tipurilor de investitori, managerii de fonduri au predominat (60%), fiind urmaţi de bănci și bănci private (22%), fonduri de pensii și societăţi de asigurare (11%), bănci centrale (5%) și alţii (2%).

În tranșa scadentă în 2035, distribuţia geografică a fost puţin diferită, cererea investitorilor din Germania și Austria fiind cea mai mare (22%), urmată de cea a investitorilor din Marea Britanie (18%), SUA (18%), România (17%), Benelux (7%), Franţa (5%), alte ţări din Europa (10%), Scandinavia (2%), Asia și alte ţări (1%). Cererea a venit predominant din partea managerilor de fonduri (56%), urmaţi de fondurile de pensii și asigurători (23%), bănci și bănci private (15%), bănci centrale (2%) și alţii (4%).

‘În urma acestor redeschideri, lichiditatea ambelor tranșe a crescut considerabil, situându-se la 2 miliarde de euro în cazul emisiunii de euroobligaţiuni scadente în anul 2025 și la 1,25 miliarde de lei în cazul emisiunii de euroobligaţiuni scadente în anul 2035. Aceste redeschideri fac parte din planul de finanţare externă aferent anului 2016, încadrându-se în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturităţii medii a portofoliului de datorie guvernamentală în vederea reducerii riscului de refinanţare‘, se mai arată în comunicatul citat.

Emisiunea a fost administrată de catre Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG și UniCredit SpA.
România intenţionează să atragă 3 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale în 2016. Țara beneficiază de un rating ”Baa3” din partea Moody’s și de un calificativ ”BBB minus” de la Standard & Poor’s și Fitch. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata