România a avut a IV-a contracţie a PIB din Uniunea Europeană în trimestrul 3 din 2009

Economia Uniunii Europene si cea a zonei euro au revenit in teritoriul pozitiv in trimestrul al treilea al acestui an, gratie unei expansiuni a Produsului Intern Brut de 0,2% in cazul UE, si una 0,4% pentru zona euro, in trimestrul 3 comparativ cu trimestrul al doilea, conform unei estimari preliminare publicate vineri (13 noiembrie 2009) de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).

Potrivit datelor disponibile, cu o scadere a PIB de 0,7%, România a avut a patra contractie a PIB din Uniunea Europeana in trimestrul 3, comparativ cu trimestrul al doilea. Cea mai mare scadere a PIB s-a inregistrat in Estonia (minus 2,8%), urmata de Cipru (minus 1,4%) si Ungaria (minus 1,8%). Sapte state membre UE, printre care si România, au inregistrat un recul al PIB in trimestrul 3 comparativ cu trimestrul 2. În schimb, in 10 state membre PIB a inregistrat o crestere raportat la trimestrul precedent.

Atât in cazul UE, cât si in cazul zonei euro cresterea economica inregistrata in trimestrul al treilea al acestui an vine dupa 3 trimestre consecutive de declin. În ritm anual insa, Produsul Intern Brut al UE a inregistrat o contractie de 4,3% in trimestrul 3 (dupa o contractie de 4,9% in trimestrul doi) iar zona euro a inregistrat o contractie de 4,1% (dupa o contractie de 4,8% in trimestrul 2).

Si in ritm anual, trimestrul trei 2009 comparativ cu trimestrul trei 2008, România a avut a patra contractie a PIB din Uniunea Europeana cu un recul de 7,1%. Pe primul loc se situeaza Estonia (minus 15,3%), urmata de Lituania (minus 14,3%) si Ungaria (minus 8,0%). Toate statele membre UE, pentru care exista date disponibile, au inregistrat o contractie a PIB in ritm anual.

În cazul României, Institutul National de Statistica a anuntat vineri ca Produsul Intern Brut (serie bruta) a scazut cu 7,4% in perioada ianuarie – septembrie 2009, comparativ cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2008. Produsul Intern Brut a fost cu 0,7% mai scazut in trimestrul 3 al anului 2009, in termeni reali, comparativ cu cel din trimestrul 2 al aceluiasi an.
Fata de trimestrul 3 din anul 2008, INS a publicat o scadere de 7,1% a PIB (serie bruta) in trimestrul 3 din 2009. Produsul Intern Brut (PIB) al României a scazut in trimestrul doi din 2009 cu 8,8%, iar pe primul semestru al anului in curs cu 7,6%, potrivit prime lor estimari ale INS.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata