România a devenit membră a Comisiei ONU pentru Dreptul Comerţului Internaţional

România a devenit, pe 9 noiembrie, membră a Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional (UNCITRAL), obținând un mandat de 6 ani, care va fi exercitat în perioada 2016 – 2022, informează un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Potrivit sursei citate, cele mai importante teme de discuție aflate pe agenda UNCITRAL vizează revizuirea notelor privind organizarea procedurilor arbitrale, reducerea obstacolelor legale pentru întreprinderile mici și mijlocii, soluționarea disputelor online în tranzacțiile comerciale transfrontaliere, reglementarea evidenței tranzacțiilor electronice, facilitatea procedurii de insolvență transfrontalieră pentru companiile multinaționale și o lege model pentru reglementarea garanțiilor reale.

Odată cu România au fost alese membre UNCITRAL: Belarus, Cehia, Polonia, Austria, Italia, Israel, SUA, Turcia, Australia, Spania, Liban, Iran, Thailanda, India, Pakistan, Filipine, Mauritius, Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Venezuela.

Comisia Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional (UNCITRAL) a fost înființată prin rezoluția Adunării Generale a ONU nr. 2205 (XXI) din 17 decembrie 1966 în scopul de a reducere sau elimina obstacolele fluxurilor comerciale create de diferențele dintre legislațiile naționale care guvernau comerțul internațional. Adunarea Generală a atribuit Comisiei mandatul general de a promova armonizarea și unificarea progresivă dreptului comerțului internațional.

În cadrul Comisiei Organizației Națiunilor Unite pentru Dreptul Comerțului Internațional sunt organizate 6 grupuri de lucru, astfel: Grupul de lucru I — Întreprinderi mici și mijlocii; Grupul de lucru II — Arbitraj și Conciliere; Grupul de lucru III — Soluționarea disputelor online; Grupul de lucru IV — Comerț electronic; Grupul de lucru V — Dreptul insolvenței și Grupul de lucru VI — Garanții reale, precizează MAE.

Aceeași sursă menționează că România a deținut de două ori calitatea de membru UNCITRAL, în mandatele 1968-1974 și 1998-2004. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata