România a pierdut patru poziţii în clasamentul mondial al libertăţii economice, ajungând pe locul 61

România înregistrează un scor al libertăţii economiei de 65,6 puncte, cu un punct mai puţin decât anul trecut, care o plasează pe locul 61 în clasamentul celor 178 cele mai libere economii din lume, în scădere cu patru poziţii faţă de anul trecut, potrivit concluziilor unui raport dat publicităţii luni de Heritage Foundation, o reputată organizaţie de analiză economică din Washington.

Conform Index of Economic Freedom pe 2016, România se clasează pe locul 29 din cele 43 de state din regiunea Europei, scorul său fiind mai mic decât media regională (66,9 puncte) dar mai mare decât media globală (60,7 puncte). Potrivit Heritage Foundation, scorul României s-a îmbunătăţit la capitolele libertatea comerţului şi libertate monetară, pe fondul progreselor realizate, însă există îngrijorări când vine vorba despre statul de drept şi libertatea muncii.

”România are probleme în a îndeplini solicitările Uniunii Europene în domeniul anticorupţiei, din cauza rezistenţei venite de la o mare parte a clasei politice. Tribunalele au resurse insuficiente şi sunt afectate de corupţie cronică şi influenţă din partea mediului politic”, se arată în raportul Heritage Foundation.

România se clasează în top în faţa unor state precum Portugalia (locul 64), Franţa (75) sau Italia (86), dar este depăşită de ţări precum Bulgaria, care se situează pe poziţia 60, Albania (59), Ungaria (58), Slovacia (56) şi Polonia (39).

Și în acest an, Hong Kong se situează pe prima poziţie, cu un scor de 88,6 puncte, în scădere cu un punct faţă de anul trecut. Urmează în ordine, Singapore, Noua Zeelandă, Elveţia, Australia, Canada, Chile, Irlanda, Estonia şi Marea Britanie.

Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertate fiscală, libertate faţă de intervenţia guvernului, libertate monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei.

La coada clasamentului se situează Coreea de Nord, care ocupă locul 178, cu un scor de 2,3 puncte, în timp ce Afganistanul, Irakul, Liechtenstein, Somalia, Sudan, Siria şi Libia nu au primit niciun calificativ. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata