România a preluat preşedinţia Consiliului Silvicultorilor Europeni, începând din 1 aprilie

Preşedinţia Consiliului Silvicultorilor Europeni (CEF) a fost preluată de România, începând cu data de 1 aprilie, în fruntea acestui for fiind numit Marian Stoicescu, preşedintele Confederaţiei Consilva, au anunţat marţi oficialii organizaţiei profesionale şi sindicale a silvicultorilor.

CEF este cea mai importantă organizaţie profesională a silvicultorilor din Europa, cu peste 58.000 de membri silvicultori din 13 ţări (Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Finlanda, Franţa, Italia, Germania, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina şi Ungaria).

Noul preşedinte al CEF a fost ales de către membrii board-ului organizaţiei europene, care au adoptat, în aceeaşi şedinţă, şi Strategia şi Programul de acţiuni CEF.

Potrivit Consilva, obiectivele majore ale Strategiei Consiliului Silvicultorilor Europeni pentru perioada următoare sunt: susţinerea la nivel naţional, european şi global a intereselor silvicultorilor, membri CEF, reprezentarea organizaţiilor membre şi a silvicultorilor la instituţiile internaţionale, precum ONU, Consiliul Europei, Parlamentul European, Consiliul European, Comisia Europeană, în legătură cu domeniul silviculturii, mediului natural, rezervelor de bioenergie, lemn şi biomasă, respectiv domeniul relaţiilor de muncă.

De asemenea, se are în vedere promovarea prevederilor Declaraţiei Silvicultorului, cu scopul recunoaşterii şi implementării lor în instituţiile statelor europene şi internaţionale.

La nivelul Consiliului European, CEF îşi va consolida statutul de observator acreditat în procesul Forest Europe şi se va implica în forurile din care face parte pentru definitivarea Acordului Legal şi Obligatoriu pentru Pădurile din Europa, iniţiativă a miniştrilor care răspund de păduri, din 46 de state europene întruniţi în Conferinţa Ministerială a Forest Europe.

În ceea ce priveşte contribuţia CEF la soluţionarea problematicii sectorului silvic din România, reprezentanţii Consilva consideră că un dialog atât cu instituţiile europene, cât şi cu cele care răspund de silvicultură este foarte important.

‘Expertiza membrilor Consiliului Silvicultorilor Europeni va fi folosită în identificarea şi promovarea de soluţii pentru problematica sectorului silvic, atât din România, cât şi din celelalte ţări europene. Modul de gospodărire a pădurilor în Europa, ca de altfel în întreaga lume, se face prin management forestier durabil, care are în vedere dezvoltarea şi susţinerea tuturor celor trei funcţii ale pădurii — funcţia economică, funcţia socială şi funcţia ecologică — aceste funcţii fiind unitare şi egale’, notează Marian Stoicescu.

Potrivit organizaţiei, România este singura ţară din Uniunea Europeană (UE) şi din Europa unde există fenomenul de distrugere a pădurilor, fiind tăiate ilegale 400.000 de hectare de păduri din sectorul silvic privat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata