România a semnat cu Banca Mondială un împrumut de 500 milioane de euro pentru servicii medicale

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici a semnat, luni, la New York, un Acord de împrumut cu Banca Mondială care vizează creșterea accesului cetățenilor români la servicii de asistență medicală. Împrumutul este în valoare de 500 de milioane de euro.

„Am avut astăzi, la New York, o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale, în cadrul căreia a fost semnat Acordul destinat creșterii accesului cetățenilor români la servicii de asistență medicală primară și promovării serviciilor medicale preventive. Programul vizează și creșterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie și îmbunătățirea eficienței cheltuielilor din sectorul sanitar. Este un program ce va aduce beneficii reale pacienților, în condițiile în care va crește finanțarea pentru medicina de familie și pentru cea comunitară, inclusiv prin dotarea cu echipamente performante a cabinetelor medicale și prin pregătirea personalului medical din medicina primară. Astfel, românii din zonele izolate sau mai greu accesibile vor avea acces mai facil la servicii de sănătate, la stabilirea diagnosticului în faza incipientă, la tratament corect și la o mai bună îngrijire”, a scris Viorica Dăncilă, pe Facebook.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern, acordul de împrumut este în valoare de 500 de milioane de euro și a fost semnat între Eugen Teodorovici din partea României și în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria.

„Premierul Viorica Dăncilă a avut astăzi, la New York, în contextul vizitei de lucru în SUA, o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale, la finalul căreia a fost semnat Acordul destinat creșterii accesului cetățenilor la servicii de asistență medicală primară și promovării serviciilor medicale preventive, în special în zonele mai puțin dezvoltate. Programul vizează, de asemenea, creșterea accesului la serviciile medicale asigurate de medicii de familie și îmbunătățirea eficienței cheltuielilor din sectorul sanitar. Acordul de împrumut în valoare de 500 de milioane de euro a fost semnat în numele României de către Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, și în numele Băncii Mondiale de către Tatiana Proskuryakova, manager de țară pentru România și Ungaria”, se arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit Executivului, „programul cuprinde trei arii de rezultate: îmbunătăţirea acoperirii cu servicii de asistenţă medicală primară pentru populaţia insuficient deservită, prin întărirea asistenței medicale comunitare și extinderea pachetului de servicii de bază în asistență medicală primară pentru persoanele vulnerabile neasigurate; reorientarea sistemului medical, centrat pe spital, către o asistenţă medicală primară eficientă, prin diversificarea pachetului de servicii de asistență medicală primară și îmbunătățirea mecanismelor de plată. De asemenea, se va implementa o schemă de ajutor de minimis pentru cabinetele de medicină de familie; creşterea eficienței cheltuielilor în sectorul de sănătate prin abordarea aspectelor critice legate de costuri”.

Guvernul transmite că „împrumutul a fost aprobat în ședința Consiliului de administrație al grupului Băncii Mondiale, care a avut loc pe 17 septembrie 2019, la Washington DC”.

„Acesta va finanța programul guvernamental, va atrage finanțare UE pentru implementarea activităților necesare indicatorilor propuși și va oferi asistență tehnică. Împrumutul a fost negociat de Banca Mondială și Ministerul Finanțelor Publice din România în Cadrul Parteneriatul Strategic de Țară 2019 – 2023”, se mai precizează în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata