România ar putea relua în septembrie 2010 exportul de carne de porc din fermele autohtone

România ar putea relua, în luna septembrie, exportul intracomunitar de carne şi produse din carne de porc din fermele autohtone, a declarat miercuri (28 iulie 2010) preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

„Noi am îndeplinit toate condiţiile pentru reluarea exporturilor intracomunitare de carne şi produse din carne de porc. Am depus solicitarea şi aşteptăm decizia, cel mai probabil în luna septembrie, la prima reuniune a Comitetului Veterinar Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală”, a precizat Roatiş.
Preşedintele ANSVSA a subliniat că aprobarea acestei solicitări va permite oricărei ferme de creştere a porcilor din România, acreditată pentru piaţa comunitară, să exporte carne şi produse din carne de porc în orice ţară din UE.

„Orice fermă acreditată, care va dori să exporte, va putea să o facă după primirea acordului din partea CE de a trece România din anexa III, în anexa II, respectiv ca ţară liberă de pestă porcină. România şi-a îndeplinit toate obligaţiile şi anume am stopat vaccinarea împotriva pestei porcine, de la 1 ianuarie 2010, şi nu am mai înregistrat nici un focar de pestă”, a adăugat Radu Roatiş.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti au fost interzise pe piaţa din UE din anul 2003, întrucât România folosea, pentru eradicarea pestei porcine clasice, vaccinarea porcilor.
În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

În decembrie 2009, Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală a aprobat includerea României în anexa III a Deciziei 2008/855. În acest context, unităţile de procesare a cărnii de porc din România, care prelucrează carne provenită din zonele europene oficial libere de pesta porcină clasică, au primit permisiunea de a livra pe piaţa unică europeană produse purtând mărci româneşti.

Condiţia necesară aprobării acestora a fost capacitatea de a asigura trasabilitatea cărnii materie primă şi a producţiei destinate exportului. România a solicitat Comisiei Europene, la cererea producătorilor români, includerea în anexa II a Deciziei 2008/855.
Aceasta ar putea permite şi comerţul cu carne şi produse din carne de porc produse în România, deschizând producătorilor români perspective favorabile pentru a-şi comercializa produsele pe piaţa europeană.

Includerea României în anexa II a Deciziei 2008/855 este esenţială, deoarece se poate solicita ulterior înscrierea în Anexa I a Directivei, ce va permite liberalizarea totală, inclusiv posibilitatea comercializării porcinelor vii pe piaţa europeană.
Ultimele focare de pestă porcină din România au fost înregistrate în 2007, în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci.

În prezent, în România sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane în gospodăriile populaţiei.
Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat în proporţie de 70 la sută numai din importuri. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.

Citește și
1 Comentariu
  1. catalina spune

    oare pam cand vom fi comandati de altii? le stricam lor piata si pretul din acest motiv porcii nostri au pesta.sa speram ca ne vor da voie si noua sa le aratam ce porci avem si diferenta dintre carnea nostra si a celorlalti

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata