România ar putea transfera statistic altor state surplusul de energie regenerabilă, însă nu există proceduri

România își va realiza obiectivul asumat în fața Uniunii Europene pentru anul 2020, ca 24% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, astfel că ar putea transfera statistic altor state surplusul de energie verde, se arată într-un raport privind promovarea și utilizarea energiei din surse regenerabile, publicat de Ministerul Energiei.

‘România consideră că va realiza obiectivul global stabilit de 24% privind ponderea E-SRE (energiei din surse regenerabile — n.r.) în consumul final brut de energie la nivelul anului 2020, fără să facă apel la transfer din alte state membre. Ponderile totale ale consumului de energie din SRE în consumul brut de energie din anii 2013 și 2014 sunt 25,13%, respectiv 26,27%, depășind cu mult ponderile stabilite pentru traiectoria indicativă de 19,66% pentru perioada 2013-2014’, se precizează în raport.

Astfel că, pentru perioada următoare, experții anticipează un excedent de energie regenerabilă în sistemul energetic național.

‘Pentru energia electrică produsă din SRE se estimează un excedent pentru anii 2013 — 2018 care ar putea constitui obiectul unor transferuri statistice. În prezent România nu a stabilit contacte și nu are proceduri prin care să poată materializa transferuri statistice’, potrivit documentului menționat.

În raport se mai precizează că, potrivit Legii 220/2008, până la atingerea țintelor naționale privind ponderea energiei electrice din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare în consumul final brut de energie electrică, schema de promovare prin certificate verzi se aplică numai pentru acoperirea consumului final brut de energie electrică al României.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi pe care le vând pe o piață specializată, pentru un câștig suplimentar față de prețul energiei. Furnizorii sunt obligați să cumpere aceste certificate și transferă costul lor în factura finală plătită de consumatori.

Legea din 2008 acorda un număr mare de certificate pentru producătorii de energie verde, însă ponderea lor în factura finală a devenit foarte mare. Astfel că autoritățile au început, din 2013, să reducă subvențiile.

Guvernul a aprobat pentru 2016, la propunerea Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), o cotă de 12,15% de energie regenerabilă, față de 17%, cât era prevăzut inițial în Legea 220/2008.

Asociațiile și patronatele din energia regenerabilă au protestat față de decizia Guvernului de a stabili o cotă mai mică de energie regenerabilă față de ceea ce prevedea Legea 220/2008, afirmând că nu vor mai avea unde să-și vândă certificatele verzi și vor intra în faliment.

‘În acest context, Asociațiile ce reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România — RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE condamnă în mod ferm propunerea ANRE și protestează față de decizia luată de Guvern. Această decizie este profund greșită, bazată pe calcule neactualizate și ea va arunca în haos industria energiei regenerabile. Cu toate că studiile prezentate în repetate rânduri ANRE și Guvernului și confirmate neoficial (sau în cadrul Grupurilor de Lucru) de către reprezentanții autorităților arată o pierdere de peste 2,1 miliarde lei într-un singur an de zile (2014), relevând situația dramatică a producătorilor de energie din surse regenerabile, aceste instituții arată în continuare nepăsare, chiar rea voință față de singurul domeniu ce a generat investiții semnificative în sectorul producției de energie electrică de-a lungul perioadei de criză’, se arată într-un comunicat comun.

Potrivit patronatelor din sector, cota aprobată de Guvern asigură vânzarea a doar 50% din certificatele verzi care vor fi în piață, deci producătorii nu vor mai avea unde să vândă restul certificatelor.

‘Potrivit Ordinului ANRE nr. 183 din 31 decembrie 2015, cota obligatorie estimată de achiziție de certificate verzi, aferentă anului 2016, a fost stabilită la 0,317 CV/MWh neexceptat. Conform acestei valori vor fi necesare 12.116.662 certificate verzi în anul 2016 față de 18.909.036 certificate verzi ce vor fi emise conform estimării ANRE generând-se astfel în 2016 un excedent de 6.792.374 certificate verzi la care se adaugă și cel deja existent în piață de 4.045.324 bucăți (conform datelor OPCOM la data de 17.12.2015)’, susțin investitorii.

Certificatul Verde (CV) reprezintă o formă de susținere a energiei electrice produse din surse regenerabile și atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie.

Sistemul de cote obligatorii reprezintă un mecanism de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile de energie, prin achiziția de către furnizori a unui număr de certificate verzi corespunzător cotelor obligatorii de energie electrică produsă din aceste surse, impuse prin lege. Cota obligatorie anuală de certificate verzi pentru 2015 a fost de 10,8%.

Prețul Certificatelor Vezi variază într-un interval (preț minim—preț maxim) stabilit prin Hotărâre de Guvern. Prețul minim este impus pentru protecția producătorilor, iar prețul maxim pentru protecția consumatorilor.

Sursele regenerabile eligibile să participe în sistemul de tranzacționare a Certificatelor Verzi sunt: energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eoliană, energie solară, energie geotermală și gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deșeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata