România are cea mai mare absorbţie de fonduri europene pe facilitatea Schengen

România înregistrează cel mai ridicat grad de absorbţie a fondurilor comunitare din istorie, dintre toate statele aplicante, privind dezvoltarea capacităţilor de aderare la Spaţiul Schengen, a susţinut marţi (13 iulie 2010) ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.

Prezent marţi la reuniunea Comitetului interministerial privind absorbţia fondurilor europene, convocat la Guvern de premierul Emil Boc, ministrul Administraţiei şi Internelor a spus că „România, din toate rapoartele europene, este ţara care are cel mai mare procent de absorbţie a Facilităţii Schengen din istoria UE”.
Potrivit lui Blaga, ţara noastră beneficiază de peste 602 milioane de euro prin facilitatea Schengen, din care 22%, respectiv 133 de milioane de euro, au fost alocaţi Ministerului Finanţelor pentru fluxurile de numerar.

Până la acest moment au fost făcute plăţi către beneficiari de 131 de milioane de euro, reprezentând 36% din sumă, a menţionat Vasile Blaga. El a estimat că nivelul plăţilor de fonduri comunitare va ajunge la 100% în proiectele privind facilitatea Schengen, dacă Ministerul Afacerilor Externe va sprijini Ministerul Administraţiei şi Internelor în acest sens.

„Vom face plăţi de 100% dacă ne ajută şi Ministerul de Externe, pe partea lui”, a declarat şeful de la MAI. În cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Dezvoltarea Capacităţii Administrative, România are alocată suma de 246 de milioane de euro, din care, pentru perioada 2007 – 2010, 130 de milioane de euro, ce trebuie plătită beneficiarilor până în 2012.

În privinţa POS Dezvoltarea Capacităţii Administrative, până în acest moment au fost depuse 958 de proiecte, în valoare de 276 de milioane de euro, din care 294 de proiecte au fost respinse, cu o valoare de 64 de milioane de euro, după cum a precizat Vasile Blaga.
Alte 449 de proiecte, cu o valoare de 139 de milioane de euro, sunt în curs de evaluare, iar 215, cu o valoare totală de 70 de milioane de euro, au fost aprobate.
Conform ministrului, valoarea plăţilor efectuate către beneficiari este de 4,25 milioane de euro, reprezentând 3% din sumă.

În context, el a reclamat nivelul scăzut al proiectelor depuse de celelalte ministere pentru fondurile din acest program, care se adresează Sănătăţii, Muncii şi Educaţiei, ca domenii prioritare. Potrivit lui Vasile Blaga, Ministerele Sănătăţii şi Muncii au depus câte şase proiecte, iar cel al Educaţiei nouă, valoarea totală a acestora fiind de 48 de milioane de euro.

Cererile de finanţare însumează 8 milioane de euro – una la Ministerul Sănătăţii şi 3 la Ministerul Muncii, la cel al Educaţiei nefiind depuse, iar până în prezent nu a fost depusă nicio cerere de rambursare, a susţinut ministrul. El a precizat că fondurile nesolicitate din acest POS pot fi transferate la Programul Operaţional Regional (POR).
„Asta este situaţia. Numai pentru descentralizare ministerele au la dispoziţie 64,6 milioane de euro. Nu este nevoie de ei aici, îi dau la POR mâine dimineaţă”, a spus Blaga.

Redistribuirea fondurilor europene de la domeniile mai puţin solicitate la cele pentru care există mai multe cereri va fi discutată şi negociată şi cu reprezentanţii Comisiei Europene, a declarat, la rândul său, premierul Emil Boc. „Acest lucru va fi discutat şi în şedinţa de astăzi, şi luna viitoare, de realocare pe diverse programe a banilor care nu au fost cheltuiţi. Evident, în urma negocierii cu UE„, a precizat şeful Executivului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata