România are cea mai ridicată inflaţie anualizată din UE, până în ianuarie 2010

Cea mai ridicată inflaţie anualizată până în ianuarie s-a înregistrat în România (5,4 la sută), urmată de Ungaria (4,3 la sută) şi Polonia (4 la sută), conform estimării publicate vineri (26 februarie 2010) de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În schimb, cea mai scăzută inflaţie anualizată până în ianuarie s-a înregistrat în Irlanda (minus doi la sută), urmată de Portugalia (minus 0,9 la sută) şi Estonia (minus 0,3 la sută). În Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,7 la sută în ianuarie 2010, în creştere faţă de 1,5 la sută înregistrată în decembrie 2009. Inflaţia lunară a înregistrat în UE un declin de 0,5 la sută în ianuarie.

În aceeaşi perioadă, cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei s-a înregistrat în Ungaria (6,2 la sută), urmată de România (5,2 la sută) şi Polonia (3,9 la sută), iar cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei s-a înregistrat în Letonia (minus 3,3 la sută), urmată de Irlanda (minus 2,4 la sută) şi Estonia (minus 1,0 la sută). Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat, în luna ianuarie 2010, la 1 procent, faţă de 0,9 procente cât s-a înregistrat în decembrie 2009, în timp ce inflaţia lunară a avut un declin de 0,8 la sută.

Rata inflaţiei în zona euro este în continuare sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de 2 procente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata