România ascunde un adevărat tezaur încă neexploatat

Țara noastră ascunde sub ea un adevărat izvor natural, însă, nu se știe ce se va întampla cu acesta. Directorul din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Sorin Gal, a discutat despre comoara pe care Marea Neagră o ascunde în adâncurile ei. Această discuție a avut loc în cadrul Forumului Energiei, unde publicația Financial Intelligence s-a ocupat de organizare.

Ca să nu mai lungim așteptarea, vorbim despre 200 miliarde de metri cubi de gaze.

„Potenţialul Mării Negre estimat de noi – o spuneam şi în urmă cu un an – este undeva la peste 200 de miliarde de metri cubi. Eu cred că este mult mai mult şi întăresc acest lucru prin faptul că, după construirea instalaţiilor de suprafaţă şi a conductelor subacvatice care aduc gaze la mal, atât de către titularul zăcămintelor Ana şi Doina (Black Sea Oil and Gas – n.r.), cât şi de viitorii producători OMV, Exxon, Lukoil, se va crea oportunitatea de a se dezvolta şi zăcămintele mici”, a spus Gal.

Pe lângă zăcămintele cele mai mari de 30-40 de miliarde de metri cubi, se mai află în jurul acestora și nenumărate zăcăminte mai mici, de 4-5 miliarde de metri cubi, care vor putea deveni realizabile atunci când vor exista în zonă instalațiile de suprafață care sunt utile pentru aducerea gazelor la suprafață, conform acestuia.

Gal precizează că Black Sea Oil and Gas (BSOG) va fi primul mare producător din Marea Neagră. Acesta va începe extracția în anul 2022, cu 2 miliarde de metri cubi pe an.

Referindu-ne la ExxonMobil și OMV Petron care sondează zăcământul de mare adâncime Neptun, faza de dezvoltare va începe în anul 2021-2022, iar din anul 2024-2025 cel târziu, va începe producția, după estimările oficialului ANRM.

„Din 2030, cred că vom ajunge să avem peste 60% din producţia de gaze a României din producţie exclusiv offshore. (…) În 2030, eu estimez că Marea Neagră va aduce aproximativ 10-11 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Problema cea mai mare este ce facem cu acel gaz. Aici nu pot să dau un răspuns, pentru că Legea petrolului spune că, după plata redevenţei, titularul de acord petrolier este liber să comercializeze gaze, să le utilizeze, inclusiv să le exporte”, a mai adăugat Gal.

Gal a mai precizat că, datorită noii legi offshore, unii dintre titularii de acorduri petroliere, adică OMV și Exxon, au folosit deja o clauză din lege și au lungit acordul petrolier cu 15 ani.

Sursa: capital.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata