România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia şi Suedia nu îndeplinesc condiţiile pentru adoptarea euro

Comisia Europeană a publicat miercuri raportul de convergență 2014, în care analizează dacă statele membre care beneficiază de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Suedia îndeplinesc condițiile de adoptare a monedei euro.

Conform raportului, Lituania a îndeplinit toate criteriile de convergență pentru adoptarea euro. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2015, zona euro va ajunge la 19 membri, odată cu aderarea Lituaniei, care va deveni a cincea țară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia, Estonia și Letonia.

Celelalte șapte statele membre care beneficiază de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia nu îndeplinesc în prezent toate condițiile de adoptare a monedei euro. Situația lor va fi prin urmare reevaluată în următorii doi ani, se arată în comunicatul CE.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat: ‘Disponibilitatea Lituaniei de a adopta euro reflectă sprijinul său de lungă durată pentru politici fiscale prudente și reforme economice. Uniunea Economică și Monetară rămâne o comunitate atractivă. Zona euro are în prezent o coordonare economică mai eficientă, un zid de protecție financiară robust pentru a proteja stabilitatea și, din acest an, o uniune bancară. La toate acestea Lituania s-a angajat să participe și să le întărească. Datorită eforturilor depuse în ultimii cinci ani, acest vas este mai bine plasat pentru a naviga în apele dificile decât a fost la începutul crizei’.

Rapoartele de convergență, publicate de Comisia Europeană și de Banca Centrală Europeană, evaluează dacă statele membre care beneficiază de o derogare au atins un nivel ridicat de convergență economică durabilă și dacă prevederile legale aplicabile respectă pe deplin Tratatul. Ele stau la baza deciziei Consiliului privind aderarea unui stat membru la zona euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata