România, cea mai mare creștere din Europa la costurile cu mâna de lucru

În anul 2017 comparativ cu anul 2016, costul orar cu mâna de lucru în toată economia (excluzând agricultura şi administraţia publică) a crescut cu 2,3% în Uniunea Europeană şi de 1,9% în zona euro, în rândul statelor membre cele mai mari creşteri fiind înregistrate în România (17,1%) şi Bulgaria (12%), dovedesc datele publicate luni de Eurostat.

Potrivit acestor date, în 2017 costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a fost de 26,8 euro în Uniunea Europeană şi de 30,3 euro în zona euro, statele membre cu cele mai scăzute costuri orare cu mâna de lucru fiind Bulgaria (4,9 euro) şi România (6,3 euro), la polul opus fiind Danemarca (42,5 euro) şi Belgia (39,6 euro).

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile şi costurile non-salariale, cât și contribuţiile sociale plătite de angajatori. Ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a fost de 24% în UE, în creştere cu 2,3% comparativ cu 2016. În rândul statelor membre ponderea costurilor non-salariale în costurile totale a variat între 6,7% în Malta şi 32,8% în Franţa. În România, ponderea costurilor non-salariale în costurile totale cu mâna de lucru este sub media din UE, 19,8% în 2017, dar în România costurile non-salariale au înregistrat cea mai mare creştere anuală din UE, graţie unui avans de 15%.

Eurostat susține că aceste date acoperă doar companiile cu cel puţin zece angajaţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata