România cumpără 12 elicoptere multifuncţionale pentru misiunile de salvare ale IGSU

Oficiali din România şi Polonia au semnat, la sediul MAI, un acord cadru de furnizare a 12 elicoptere medii-grele multifuncţionale Black Hawk, destinate efectuării de misiuni de salvare de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Din punct de vedere financiar, valoarea contractului este de peste 269 milioane de euro fărăTVA, aeronavele fiind fabricate în Polonia de către compania PZL Mielec, unde sunt construite pentru Europa elicopterele Black Hawk ale celor de la Sikorsky/Lockheed Martin.

În opinia sa, „Această poveste a început printr-o primă tentativă de licitaţie în anul 2018, dar nu s-a prezentat nimeni, repetată în 2019, tot nu s-a prezentat nimeni, după care am schimbat cu colegii de la IGSU modul de desfăşurare a licitaţiei, într-o negociere competitivă. A rămas al treilea ofertant cu elicoptere foarte performante, cu care s-a continuat negocierea şi astăzi vom semna acordul cadru. Vorbim de la Lockheed Martin, de fabrica din Polonia, unde vor fi fabricate elicopterele”, a declarat şeful DSU, Raed Arafat, potrivit Agerpres.ro.

 

Este vorba despre elicoptere multirol, care pot desfăşura mai multe categorii de misiuni,precum:

  • căutare salvare, inclusiv maritimă;
  • transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter având o capacitate de patru tărgi;
  • misiuni de transport personal şi materiale, inclusiv cargo;
  • stingerea incendiilor de pădure.

Elicopterele vor fi livrate la sfârşitul anului 2023, iar instruirea piloţilor şi a personalului tehnic va începe în cel mai scurt timp.

De altfel, la ceremonia de semnare a acordului au participat ministrul de Interne, Lucian Bode, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, reprezentantul Ambasadei Poloniei, precum şi oficiali ai companiilor PZL Mielec, Sikorsky şi Lockheed Martin.

La rândul său, „Aceste elicoptere medii-grele multifuncţionale, care pot deservi misiuni de salvare atât pe mare, cât şi pe uscat, reprezintă o resursă extrem de valoroasă pentru România (…). Aceşti ultimi doi ani de pandemie ne-au făcut să conştientizăm importanţa vitală a unor domenii de activitate şi riscurile la care ne expunem, dacă nu pregătim din timp sistemele publice să facă faţă unor şocuri, şi mă refer în primul rând la sistemul medical, la cel de urgenţă şi cel al ordinii publice”, a afirmat ministrul Lucian Bode.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata