România eoliană: 2 milioane de familii vor primi electricitate din vânt, mai eco, dar mai scumpă

Mai multe companii occidentale investesc miliarde de euro în vântul românesc. Statul acordă finanţări din taxele colectate de la cetăţenii români. Străinii sunt atraşi şi de faptul că sumele obţinute din exploatarea energiei eoliene nu trebuie investite în România, scrie Gândul

Energia furnizată de turbinele eoliene instalate pe teritoriul României, funcţionale la începutul anului 2011, va fi suficientă pentru ca peste 500.000 de gospodării medii să fie alimentate cu electricitate verde, obţinută din vânt. În următorii 2-3 ani, lucrurile vor evolua ascendent, ajungându-se, susţin specialiştii, la o producţie de 4 ori mai mare de electricitate din energie eoliană. Cu toate acestea, ţara noastră este departe de ţinta de 20% energie din surse regenerabile, impusă prin acordurile europene, pentru finalul acestui an. Procentul real va fi, în varianta optimistă, doar 2%, România riscând chiar sancţiuni din partea Comisiei Europene (infringement).

Există cauze obiective care au determinat acest semieşec. Investiţiile necesare în sursele de energie regenerabilă sunt foarte mari.

  • Cele în energie eoliană sunt considerate „ieftine”, dar tot ajung la 1,5 milioane de euro/MegaWatt (capacitate instalată zilnică), ceea ce înseamnă cu 50% peste investiţia într-o centrală pe gaze. Iar investiţia se recuperează abia în circa 20 de ani.
  • Investiţiile pentru obţinerea electricităţii din biomasă sau energie solară sunt şi mai costisitoare, depăşindu-le de circa 4 ori pe cele în energie eoliană.

Prin urmare, nu este de mirare că, în contextul crizei economice, în pofida facilităţilor sporite oferite de statele europene, implicit de România, majoritatea investiţiilor în surse de energie regenerabilă au fost stopate – definitiv sau temporar. „Există intenţii anunţate care, însumate, dacă s-ar concretiza, ar duce la o producţie de 15-20.000 de MegaWatti, aproape de trei ori peste consumul de energie electrică al României – 6.500-7.000 de Megawatti, în acest moment. Însă puţine se concretizează, de fapt, pentru că nu sunt mulţi cei care îşi permit, acum, să investească asemenea sume. Avem contracte de racordare la reţea pentru proiecte care însumează circa 3.000 de MegaWatti, dar estimez că numai jumătate din aceste contracte vor fi puse în practică„, a declarat, pentru Gândul, Adrian Băicuşi, director general Transelectrica.

Cele mai importante investiţii în energia eoliană de la noi au fost anunţate de spaniolii de la Iberdrola (1.500 MW – 2 miliarde de euro), cehii de la CEZ (600 MW – 1,1 miliarde de euro), italienii de la Enel (446 MW – 670 de milioane de euro) şi nemţii de la RWE (350 MW – 525 milioane de euro).

Citește și
2 Comentarii
  1. Maximus spune

    Nu inteleg de ce toate costurile trebuie suportate de populatie si profiturile de companii. O campanie de saracire dusa.

  2. Mircea spune

    Toate cifrele prezentate sunt prezentate aiuritor, ca sa nu intelegi nimic.Productia de energie se masoara in kw, nu in nr de gospodarii alimentate,marimea investitiei / kw este de 1500 Eur, similara cu al unei microcentrale de aceeiasi capacitate, ceea ce nu poate fi real, iar comparatia cu centralele clasice nu retine ca cele eoliene nu consuma apoi gaz, carbuni sau petrol, care au si ele costuri.O comparatie care ne-ar fi spus ceva ar trebui sa contina cit costa investitia intr-UN KW instalat pe gaz, pe hidrocarburi,pe carbune sau hidro, ca sa putem si singuri evalua daca se merita sau mai bine ar fi continut costul Kw-atului produs in aceste variante. Cred ca domnul Adrian Baicusi cunoaste aceste cifre dar nu are interesul ca si publicul larg sa le stie, altfel s-ar putea sa ne punem anumite intrebari. Asa ca dinsul pregateste terenul ca si in viitor sa platim la fel de mult aceasta energie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata