România este cel mai mare consumator de produse agroalimentare din Republica Moldova

România este cel mai mare consumator de produse agroalimentare din Republica Moldova, cu toate că am început să creștem vânzările și exporturile de astfel de produse pe piața Uniunii Europene, a declarat, duminică, 20 septembrie, la RuralFest, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Ion Sula.

„Pe parcursul ultimilor ani, Republica Moldova s-a bucurat de un suport constant din partea României. Pe partea de agricultură și dezvoltare rurală, Republica Moldova are un potențial enorm, dar care trebuie valorificat odată cu semnarea acordului de asociere și prin punerea în practică a acordului de liber schimb. Am început să creștem vânzările și exporturile pe piața Uniunii Europene, dar România este în continuare cel mai mare consumator de produse agroalimentare din Republica Moldova.

Totodată, importăm din România produse agroalimentare, sunteți a treia țară, dacă ne referim la structura importurilor de astfel de produse. De asemenea, atunci când vorbim de partea instituțională, pentru a putea face față provocărilor, inclusiv pe armonizarea legislației, ne dorim să acumulăm experiența necesară în așa fel încât agricultura din Republica Moldova să devină și ea parte a Uniunii Europene”, a precizat ministrul moldovean al Agriculturii.

Întrebat despre producția agricolă obținută în 2015 de țară vecină și de ajutorul acordat producătorilor agricoli, oficialul moldovean a afirmat că s-a înregistrat o producție mai mică față de 2014, însă cu potențial pentru export, iar subvențiile sunt mult mai mici decât cele alocate producătorilor români, mai ales că în Republica Moldova nu există subvenția pe suprafață.

„Avem o producție de legume și fructe mai mică decât anul trecut, la fel și la cereale și la culturi tehnice, dar o parte poate fi exportată pe piața UE, iar restul rămâne pe piața tradițională așa cum am valorificat producția și anterior. O parte din problemele producătorilor moldoveni sunt similare cu cele ale agricultorilor din România, având legătură cu valorificarea producției. O parte dintre producători sunt orientați pentru exporturi, dar avem probleme pe partea de siguranță a alimentelor și de trasabilitatea produselor. Acum suntem în perioada când dezvoltăm infrastructura necesară, respectiv laboratoare, astfel încât produsele agroalimentare moldovenești să poată să fie recunoscute și pe alte piețe. Comparativ cu România nu avem subvenții la hectar, ci doar subvenții pentru investiții, dar bugetul este mult mai mic”, a explicat Ion Sula.

Mii de bucureșteni au fost prezenți duminică pe șoseaua Kiseleff din București, între Piața Victoriei și strada Arhitect Ion Mincu, la RuralFest 2015, evenimentul care aduce satul românesc în mijlocul Capitalei.

RuralFest este un târg al micilor producători de hrană sănătoasă, unde bucureștenii pot degusta sute de produse tradiționale, pot lua parte la demonstrații meșteșugărești sau la prezentări ale organizațiilor neguvernamentale interesate de conservarea valorilor rurale, pot găsi restaurante cu preparate specifice regiunilor istorice, dar și expoziții cu vânzare de produse tradiționale și o microfermă de animale.

RuralFest este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, împreună cu partenerii săi în acest eveniment, Ministerul Agriculturii și Primăria Municipiului București, duminică în intervalul orar 9,00 — 20,30. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata