România este singura ţară din Est cu scădere economică în 2010. Cum am ajuns aici?

– Guvernul se aşteaptă în prezent la o scădere cu 1,9% a Produsului Intern Brut în 2010, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu.î

– Ungaria, ţările baltice, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Bulgaria au ieşit sau nici nu au fost în recesiune.

– România urmează astfel să înregistreze anul acesta cea mai proastă evoluţie economică din Europa Centrală şi de Est, cu toate că pe parcursul anului trecut cei mai înalţi oficiali ai ţării au repetat foarte des că în 2010 vom ieşi din recesiune, scrie

 

Construcţia bugetului s-a bazat pe creştere economică, dar cum aceasta nu a venit, Guvernul a fost nevoit să reducă cu 25% salariile din sistemul bugetar şi să majoreze TVA de la 19% la 24%, pentru a se putea încadra în cheltuielile deja făcute de la începutul anului.

Dacă bugetul ar fi fost construit mult mai conservator, eventual pe o scădere a PIB, măsurile de restructurare ar fi trebuit luate la începutul anului, iar impactul asupra economiei ar fi fost mult mai redus.

Prognoza oficială a trecut de la o creştere a PIB de 1,3% la începutul anului la o scădere de 0,5% la sfârşitul lunii mai şi -1,9% în prezent. Şi încă anul nu s-a terminat.

Integral în  Ziarul Financiar

 

Citește și
2 Comentarii
 1. DIA spune

  Cresterile economice avute de ROMANIA au fost fictive.
  Intrarile de banii a Romanilor din strainatate au ascuns realitatea economica a tarii.

  ROMANIA nu a avut o viziune economica dupa dec.89 lipsa de competenta a lui iliescu si roman urmata de setea de putere a celor din zona a doua a comunismului national a RUINAT tara si UMILIT NATIUNEA.

  Guvernul BOC si Presedintele ROMANIEI sunt singurii care incearca sa REDRESEZE tara sa introduca ORDINEA si DISCIPLINA in administratia publica si centrala.

  Masura de ajustare a cheltuelilor publice prin legea salarizarii, pensiile, fiscalitatea, legea invatamantului, a justitiei si a sanatatii sunt caiile de REVENIRE si orientare spre RENASTEREA ROMANIEI.

  Televiziunile profitoare de mandate usoare de publicitate de la guvernarile MAFIOTE latra si boicoteaza informatia adevarata.

  Printre acestea se gasesc Realitatea Tv & ANTENA 3

 2. melc spune

  Subscriu. Am „google”-it chiar acum si am vazut ca pretul latratului unui mediocru Badea Mircea este de doar 7000E/luna. Pana nu vor muri chiar si acei care au avut parinti, profesori, cunostinte, care au trait in comunism e greu sa schimbam ceva. Brucan s-a inselat cu cei 20 de ani doar din motivul ca si el a trait acolo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata