România exportă indirect două miliarde de metri cubi de gaze naturale

România exportă indirect, prin producţia de îngrăşăminte, aproape două miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, iar industria de îngrăşăminte exportă 80% din gazul ieftin, a declarat miercuri, 4 august, directorul general al companiei Petrom, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

‘România exportă indirect prin producţia de îngrăşăminte aproape două miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, din producţia totală a ţării de 13,5 miliarde metri cubi de gaze a ţării. Industria de îngrăşăminte exportă 80 la sută din gazul ieftin’, a afirmat Mariana Gheorghe.

În acest context, Petrom susţine că va continua dialogul cu ANRE privind convergenţa la preţul de import al gazelor naturale, susţinând că impactul la consumatorul sensibil poate fi redus prin sumele atrase de stat din taxe şi impozite.

‘Vom continua dialogul cu autorităţile pentru a realiza convergenţa naturală la preţul de import şi măsurile pentru impactul social al consumatorilor rezidenţiali. Discuţiile sunt scrisori sau întâlniri.

Noi pledăm pentru convergenţă, pe principiile pieţei unice europene, dar ne exprimăm disponibilitatea şi convingerea că nu se poate face fără reducerea impactului asupra consumatorilor vulnerabili. Trebuie să se ia gradual, iar pentru reducerea impactului se pot folosi resurse suplimentare pe care o astfel de convergenţă le atrage la stat – veniturile suplimentare la buget.

Şi Petrom şi Romgaz vor investi din aceste resurse şi vor fi create alte surse suplimentare şi locuri de muncă’, a spus Mariana Gheorghe.

Grupul Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 1,526 miliarde lei, de 4,6 ori mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, care s-a cifrat la 331 milioane lei, conform datelor furnizate de companie.
Vânzările companiei au crescut în primele şase luni din 2010 cu 14 la sută faţă de perioada ianuarie-iunie 2009, până la 8,343 miliarde lei.

Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

Compania exploatează in România rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 823 milioane barili echivalent petrol (854 milioane de barili echivalent petrol la nivel de grup), are o capacitate maximă anuală de rafinare de 8 milioane tone şi circa 550 de staţii de distribuţie carburanţi în România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata