România, implicată în proiectul transfontalier SeeRisk în valoare de 1,98 milioane de euro

România continuă implicarea în proiectul internaţional SeeRisk, privind evaluarea riscurilor la hazardele naturale şi gestionarea situaţiilor de urgenţă în macroregiunea Dunării, valoarea acestuia ridicându-se la 1,98 milioane de euro, au declarat, luni, experţii Administraţiei Naţionale de Meterologie /ANM/, într-o conferinţă de specialitate.

Potrivit datelor, cadrul de finanţare este reprezentat de colaborarea transnaţională din sud-estul Europei, valoarea totală ridicându-se la 1.980.751 euro, din care 167.000 de euro alocate de ANM.

Durata de implementare a proiectului SeeRisk este 2012 — 2014, iar obiectivul principal al proiectului este să contribuie la sporirea coerenţei regionale în evaluarea riscurilor la hazarde naturale şi pregătirea pentru minimizarea efectelor acestora la nivel naţional şi local, în special în cazul riscurilor generate de schimbarea climei în sud-estul Europei.

Proiectul construieşte pe baza documentului Consiliului UE ‘Further Developing Risk Assessment for Disaster Management within the European Union’, adoptat în martie 2011.

SeeRisk va testa şi va adapta liniile directoare ale acestui document pentru câteva arii-pilot selectate din sud-estul Europei, una dintre acestea fiind judeţul Arad, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad fiind partener asociat în proiect.

Rolul ANM în proiectul transfrontalier este elaborarea metodologiei comune ce va fi aplicată în toate studiile de caz ale acestuia, ce vizează evaluarea riscurilor şi planificarea pregătirii pentru minimizarea lor în condiţiile intensificării schimbărilor climatice în sud-estul Europei.

De asemenea, se are în vedere elaborarea unui document privind riscurile legate de schimbarea climei şi pregătirea pentru minimizarea acestora în cazul de studiu al judeţului Arad, precum şi realizarea unei platforme de dezbateri privind schimbarea climei şi adaptarea la efectele acesteia din perspectiva riscurilor şi a planificării pregătirii pentru minimizarea efectelor acestora.

Administraţia Naţională de Meteorologie /ANM/ a organizat, luni, conferinţa ‘Adaptarea la valurile de căldură în zona urbană’, eveniment încadrat în proiectul SeeRisk. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata