România intervine pe lângă autorităţile elveţiene şi oficialii de la Bruxelles în cazul interdicţiei privind importul cărnii de porc

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au intervenit pe lângă autoritățile elvețiene de la Berna și oficialii de la Bruxelles pentru clarificarea situației privind presupusa interdicție introdusă de Elveția la importul cărnii de porc din România, context în care autoritățile din Țara Cantoanelor au confirmat eroarea produsă din cauza confuziei între pesta porcină africană, recent detectată în Polonia și Lituania, și pesta porcină clasică.

„Dintr-o eroare regretabilă, Agenția Telegrafică Elvețiană (ATS) a emis un comunicat privind interdicția menționată, preluat de mass-media, inclusiv din România. Din păcate, ATS în comunicare a confundat pesta porcină africană, recent detectată în Polonia și Lituania cu pesta porcină, rezultând astfel că, în acest context, s-ar interzice importul de carne de porc și produse din acesta și din România. În urma confuziei create, MADR a efectuat demersurile necesare clarificării situației, pe lângă autoritățile elvețiene de la Berna și de la Bruxelles. Acestea ne-au confirmat că eroarea s-a produs în contextul în care Elveția a adoptat recent un act legislativ care preia prevederile Deciziei 20013/764 — act ce stabilește condițiile în care Statele membre ale UE, care nu sunt considerate încă libere de pesta porcină clasică (inclusiv RO), pot exporta în Elveția”, se arată într-un comunicat al MADR, remis, vineri, AGERPRES.

Acest act legislativ a fost din eroare asociat de ATS cu Decizia privind restricțiile introduse pentru statele membre care au identificat recent pesta porcină africană. Potrivit sursei citate, autoritățile veterinare din Elveția au confirmat că pentru exportul de carne de porc și produse din aceasta provenite din România se impun aceleași reguli cu cele aplicate pe teritoriul UE, respectiv porcinele și carnea de porc să provină de la fermele comerciale care respectă condițiile de biosecuritate, așa cum sunt precizate în art. 4 al Deciziei 2013/764.

‘În fapt, această Decizie este baza legală care a permis României, după 7 ani de la aderare, să poată comercializa carne de porc pe piața europeană și pe piețele terțe”, se menționează în comunicat.

De asemenea, autoritățile veterinare elvețiene au solicitat ATS să retragă comunicatul privind interdicția importului de carne de porc și produse din acesta din România.

În data de 9 iulie, Elveția a anunțat că interzice importul de porci vii și orice fel de carne de porc provenind din mai multe țări europene unde au fost depistate de curând cazuri de febră porcină africană. În acest context erau vizate și importurile din Bulgaria și România, precum și cele din anumite regiuni din Croația și Letonia, au precizat autoritățile sanitare elvețiene.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a reacționat în aceeași zi, afirmând că România nu se confruntă cu pesta porcină africană și nici cu pesta porcină clasică.

‘Autoritățile elvețiene nu au făcut altceva decât să anunțe implementarea, prin acte normative naționale, a legislației europene, respectiv a Deciziei CE nr. 764/2013. În consecință, comerțul continuă în aceleași condiții, Elveția respectând prevederile stabilite de legislația europeană. Comerțul cu carne de porc și produse produse din carne de porc provenite din România este permis în Elveția, așa cum este permis pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu respectarea condițiilor stipulate în Decizia CE nr. 764/2013″, afirmă reprezentanții ANSVSA.

Conform Autorității, comerțul comunitar cu porcii vii din România nu este deocamdată permis în țările UE, iar instituția ia toate măsurile necesare pentru a îndeplini cerințele necesare pentru deblocarea și a acestui tip de schimb comunitar. ANSVSA a subliniat că România nu a exportat produse din carne de porc în Elveția în anul 2013 și nici în acest an.

România nu s-a confruntat niciodată cu virusul pestei porcine africane, care poate provoca pagube economice importante, deși nu este periculos pentru om. Virusul este diferit față de cel al pestei porcine clasice pentru că morbiditatea și mortalitatea în rândul animalelor este mult mai mare și poate ajunge până la 100%, dar mai ales pentru că nu există metode specifice de prevenire.

Specialiștii Autorității menționează că transmiterea virusului care produce boala se face atât prin porcii domestici, dacă virsul pleacă din exploatații contaminate, cât și prin porcii mistreți. Mai există și un alt vector de transmitere, o căpușă specifică porcului, dar aceasta nu este prezentă pe teritoriul României. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata