România, locul 23 în UE în privinţa capacităţii de producţie în eolian

România se afla, la sfârşitul anului 2009, pe locul 23 din 27 în rândul statelor din Uniunea Europeană, în privinţa capacităţii de producţie a energiei eoliene, cu un total de 14 MW, în creştere cu trei MW faţă de anul anterior, arată un studiu realizat de Asociaţia Europeană a Energiei Eoliene (EWEA).

După ce în perioada anilor 1998 – 2002 capacitatea în eolian a României era zero, primul MW instalat a fost consemnat în 2003.

Ulterior, instalaţiile eoliene s-au înmulţit astfel încât la finele anului 2009, întreaga capacitate din acest sector energetic a ajuns la 14 MW.

În clasamentul EWEA, în 2009, supremaţia era deţinută de Germania, cu 25.777 MW, urmată de Spania cu 19.149 MW şi de Italia, la distanţă considerabilă, cu 4.850 MW.

În urma României s-au clasat state, precum: Slovacia – cu o capacitate de producţie în eolian de 3 MW, Slovenia, Malta, Cipru – cu nicio capacitate instalată în eolian. Pe de altă parte, Bulgaria ocupă locul 17 în acelaşi top, cu o putere instalată de 177 MW.

Potrivit studiului citat, la nivelul UE-27, era instalată, în decembrie 2009, o capacitate în eolian de 74.767 MW.

Pe parcursul anului trecut, în statele UE s-au investit 13 miliarde de euro în parcuri eoliene şi s-au instalat peste 10.000 MW, echivalentul a 15 reactoare de la Cernavodă.

Majoritatea companiilor europene din sectorul producţiei de energie eoliană sunt originare din: Germania, Spania, Danemarca, Italia, Franţa şi Marea Britanie.

Aceste societăţi asigură peste 100.000 de locuri de muncă.

La nivelul României, CEZ Group construieşte, în zona Dobrogea, judeţul Constanţa, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere instalată de 600 MW, aproximativ dublul capacităţii instalate a celui mai mare parc operaţional în prezent (Parcul eolian Whitelee, Scoţia, 322 MW).

Construcţia parcului amplasat la nord de Constanta se desfăşoară în două etape – prima, la Fântânele, iar a doua la Cogealac, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW şi a devenit operaţională.

Astfel, parcul eolian de la Fântânele a început să furnizeze energie electrică din surse regenerabile în reţeaua naţională, în ultima săptămână a lunii iunie.

Din totalul de 139 de turbine de la Fântânele, 114 sunt deja instalate, iar capacitatea de producţie echivalentă necesarului de energie pentru circa 700.000 de gospodării va fi cea mai mare investiţie terestră de acest gen din Europa.

Compania CEZ a asigurat finanţarea proiectului, în timp ce asistenţa în construcţie şi echipamentul au fost furnizate de către EnergoBit, Viarom, GE Wind Energy, Areva şi Emon.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata