România nu acordă cetăţenie în mod automat şi pe criteriu etnic

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, i-a asigurat pe oficialii austrieci, în cadrul discuţiilor avute joi, 10 iunie, că România nu acordă cetăţenii în mod automat şi pe criteriu etnic.

„România nu acordă cetăţenie în mod automat celui care o solicită. Criteriul etnic în acordarea cetăţeniei nu există în legea română. România a intensificat procedura de acordare a cetăţeniei prin eficientizarea autorităţii naţionale de cetăţenie pentru a procesa stocul de dosare. Nu există nicio legătură între politica de acordare a cetăţeniei şi presiunile pe piaţa forţei de muncă în statele membre ale UE”, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, după întâlnirea cu oficialii din Austria.

În cadrul întâlnirilor au fost abordate, de asemenea, subiecte privind mecanismul de monitorizare şi problemele pe care sistemul judiciar din România le mai are de rezolvat. Ministrul a menţionat, în timpul discuţiilor, că unul dintre motivele vizitei sale la Viena este întărirea cooperării şi măsurilor concrete de combatere a criminalităţii transfrontaliere în România şi Austria.

În ceea ce priveşte eventuale garanţii din partea justiţiei având în vedere că Austria este ţara cu cele mai multe investiţii în România, Predoiu a indicat că una dintre problemele pe care România le are în acest sens este jurisprudenţa neunitară.

Demnitarul român a subliniat că trebuie continuate eforturile în această direcţie şi că în primul rând responsabilitatea este a CSM, care trebuie să ia în continuare măsuri, iar Guvernul trebuie să le sprijine cu resursele necesare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata