România nu îşi va schimba poziţia în legătură cu Kosovo, asigură Baconschi

România nu este supusă unor presiuni pentru a recunoaşte independenţa declarată unilateral de Kosovo şi nu îşi va schimba poziţia deja bine-cunoscută în urma avizului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), a declarat şeful diplomaţiei române Teodor Baconschi, într-un interviu acordat vineri publicaţiei sârbe Vecernje Novosti, citată de Tanjug.

Este o chestiune de principiu. Prietenii noştri sârbi cunosc foarte bine poziţia României. Apreciem felul în care autorităţile sârbe au răspuns în urma anunţării avizului consultativ al CIJ, a declarat ministrul Baconschi, potrivit sursei citate.

Întrebat dacă Bucureştiul este supus unei presiuni exterioare pentru a recunoaşte Kosovo, Baconschi a răspuns că asupra României nu este exercitată niciun fel de presiune, însă a recunoscut că România primeşte recomandări din partea unor ţări care au recunoscut deja independenţa Kosovo.

Dar, aceste recomandări nu au niciun impact asupra poziţiei României ‘pentru că aceasta este un stat independent’, a subliniat ministrul român.

Totodată, şeful diplomaţiei române a spus că, în caz că i se va cere, Bucureştiul este dispus să înlesnească dialogul dintre Belgrad şi Pristina, de vreme ce este evident că cel mai bun viitor pentru regiunea balcanică în ansamblu este în cadrul Uniunii Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata