România nu manifestă suficient angajament politic pentru sprijinirea reformei justiţiei

România nu arată un suficient angajament politic pentru a sprijini procesul de reformă a justiţiei şi, în pofida unor progrese în unele domenii, se constată o importantă lipsă de progrese în eforturile făcute în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare, relevă raportul Comisiei Europene privind progresele în reforma justiţiei în României, prezentat marţi la Bruxelles.

Documentul arată că amendamentele la legea privind funcţionarea ANI, votate în 30 iunie, reprezintă un grav pas înapoi, iar legea respectivă expune riscurilor rezultatele pozitive realizate de ANI şi pune România într-o (poziţie de) încălcare clară a angajamentelor asumate la aderare.

Comisia cere României să îşi onoreze angajamentele prin găsirea celor mai adecvate mijloace legale pentru redobândirea atribuţiilor ANI – mai menţionează documentul CE.

În plus, România are de suferit de pe urma lipsei de voinţă la nivelul conducerii sistemului judiciar în ce priveşte cooperarea şi asumarea responsabilităţii în avantajul reformei.

Deşi sunt disponibile soluţii pragmatice în multe cazuri, deseori ele nu sunt aplicate, iar iniţiativele individuale ale magistraţilor, ale asociaţiilor profesionale şi ale societăţii civile încearcă să acopere această lacună.

‘Comisia cere României să stabilească o cooperare strânsă şi constructivă între diferiţii actori politici şi judiciari şi să consolideze angajamentul sistemului judiciar faţă de reformă’, se mai arată în concluziile raportului CE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata