România ocupă locul 11 în topul celor mai mari producători mondiali de vin

România ocupă locul 11 în topul celor mai mari producători mondiali de vin, cu o producţie de 6,8 milioane hectolitri, fiind depăşită atât de liderul mondial Italia, cu o producţie de 48,6 milioane hectolitri, cât şi de Chile, ocupantul locului 9, cu o producţie de 8,7 milioane hectolitri, precum şi de Rusia, locul 10, cu o producţie de 7,1 milioane hectolitri, potrivit raportului prezentat de directorul general al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV), Federico Castellucci, la cea de a VII-a reuniune anuală a OIV de la Zagreb, informează un articol publicat pe portalul Internet hebdorivenord.com.

În ceea ce priveşte consumul mondial de vin, România se situează pe locul 10, cu 5,4 milioane hectolitri anual, pe primul loc fiind Franţa cu 31,8 milioane hectolitri. La nivel mondial, consumul de vin se ridică la 254 milioane de hectolitri pe an.

Raportul mai arată că, la finele anilor 1980, la nivel mondial erau plantate 8,8 milioane hectare cu viţă de vie, în timp ce în prezent s-a ajuns la 7,75 milioane hectare, ţara care a suferit cel mai mare recul fiind România unde suprafaţa cultivată cu viţă de vie s-a diminuat cu 50.000 de hectare.

În prezent, producţia mondială de vin se situează la aproximativ 269 milioane hectolitri pe an, în scădere faţă de 305 milioane hectolitri pe an la finele anilor 1980. În plus, dacă în anul 1990 aproximativ 78% din producţia mondială de vin provenea din Europa, în 2000 a scăzut până la 71,5%, iar în prezent a ajuns la 67 de procente.

În schimb, cota vinurilor din Asia şi Oceania a crescut de la 1,5 şi respectiv 1,6% la 5,0 şi respectiv 5,4%. Chiar dacă procentele par mici trebuie remarcat faptul că în 20 de ani Oceania şi Asia şi-au triplat producţia de vin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata