Romania ocupa primul loc in UE in ceea ce priveste rata de mortalitate din accidentele rutiere

Din pacate Romania continua sa fie campioana la categorii foarte rusinoase dar si tragice. De aceasta data este vorba despre rata mortalitatii din accidentele rutiere.

Anul trecut 1951 de oameni au murit pe drumurile publice. Este o medie de 99 de persoane raportat la 1 milion de locuitori. Problema principala este ca aceasta statistica ne face „campioni” europeni, media fiind dubla fata de cea europeana, dupa cum ne informeaza Agerpres.

2017 a fost al treilea an la rand cand numarul de morti in accidente rutiere a fost in crestere, dupa ce 2010 a fost un an in care se inregistra o scadere cu 18%. Este un important semnal de alarma pe care autoritatile ar trebui sa il aiba in evidenta.

„Desi exista planuri peste planuri (avem chiar o Strategie Nationala de Siguranta Rutiera), acestea raman doar pe hartie. Si mai ingrijorator este ca se incearca relaxarea legislatiei in acest domeniu. Avem legea recent votata de Parlament care nu mai permite Politiei Rutiere sa foloseasca masini radar neinscriptionate si ii obliga pe politisti sa monteze aparatele radar mobile numai in zonele presemnalizate cu indicatoare. Momentan este contestata de Presedinte la CCR si nu produce inca efecte. Speram sa fie respinsa, iar Parlamentul sa realizeze ca nu poate legifera aberatii doar pentru ca initiatorii legii sunt suparati pe Politia Rutiera”, se relateaza in comunicat.

Una din marile probleme este reteaua afectata de drumuri nationale care au o singura banda de mers. Pe langa aceasta se alatura si starea proasta a asfaltului care in multe locuri este plin de gropi. Numarul mic de kilometri de autostrada poate fi un alt motiv al numarului mare de accidente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata