România ocupă primul loc în UE privind creşterea TVA

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană, alături de Grecia, în ceea ce priveşte cele mai mari creşteri ale cotei standard de TVA între 2000 şi 2010 şi, de asemenea, pe primele 3 poziţii în clasamentul celor mai mici preţuri la băuturi alcoolice, tutun, carne şi pâine, potrivit datelor transmise de Andreea Paul Vass, consilierul personal al primului ministru Emil Boc.

În perioada 2000 – 2010, cota standard de TVA a crescut în România cu 5 puncte procentuale. La polul opus în clasament se află Slovacia, cu o scădere cu 4 puncte procentuale în perioada 2000 – 2010 şi Cehia, cu o scădere de două puncte procentuale. Media UE-27 indică o creştere a cotei standard de TVA cu un punct procentual.

Cât priveşte cele mai mici preţuri, România ocupă primul loc la preţurile băuturilor alcoolice, reprezentând 70 la sută din media europeană. Totodată, România ocupă locul 2 în UE-27 la cele mai mici preţuri la carne (58 la sută din media europeană) şi la tutun (47 la sută din media europeană). Acest stat ocupă loc trei în clasament în ceea ce priveşte preţurile la pâine şi cereale (61 la sută din medie).

România, Bulgaria şi Polonia au niveluri ale preţurilor între 30 la sută şi 40 la sută sub media europeană, potrivit sursei citate. În ceea ce priveşte impozitarea veniturilor, România ocupă locul 4 în UE-27 la cele mai mici rate de impozitare a veniturilor persoanelor fizice, dar tot pe locul 4 la cel mai ridicat nivel al cotei standard de TVA, în 2010.

De asemenea, se află pe poziţia a doua în ceea ce priveşte cele mai mari reduceri ale impozitării veniturilor persoanelor fizice în perioada 2000-2010, de la 40 la sută la 16 la sută – după Bulgaria, de la 40 la sută la 10 la sută. Acest stat se află pe locul 6 în UE-27 la cele mai mici rate de impozitare a profiturilor companiilor în 2010. Impozitarea în Uniunea Europeană rămâne ridicată, fiind cu peste o treime mai mare decât cea din SUA şi Japonia.

Citește și
2 Comentarii
  1. oana spune

    Boc nu a vrut sa creasca TVAul dar nu i s-au aprobat primele masuri asa ca am ajuns aici

  2. Vali spune

    Ne-am obisnuit cu superlativele negative: la cele bune ne gasim pe ultimul loc, la cele rele pe primul. Si ca sa fiu pe placul d-nei Oana, recunosc ca d-l Boc n-are nici o vina. El este cu adevarat nevinovat fiindca nu stie ce face. Vinovatii adevarati sunt cei care i-au dat votul lui si stapanului sau de la Cotroceni. In loc sa oblige fiscul sa-si faca datoria si sa urmareasca incasarea impozitelor de la toti si nu pe alese, n-am fi ajuns in aceasta situatie de a face lucrul cel nmai pagubos posibil: cresterea taxelor. Si asta in pofida parerii marii ajoritati a specialistilor in economie si in finante,. Dar se pare ca vocea semi- si nuli-doctilor este mai puternica.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata