Creștere semnificativă a producției de vin în România
În 2015, România a înregistrat o creștere de 9% a producției de vin, atingând un total de 4,069 milioane hectolitri, comparativ cu 3,750 milioane hectolitri în anul anterior. Această performanță plasează țara pe locul 13 la nivel mondial în ceea ce privește producția de vin, conform datelor preliminare publicate recent de Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).
România se află printre liderii europeni
Conform declarațiilor lui Cornel Dicu, director în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, România ocupă o poziție fruntașă în Europa cu peste 200.000 hectare dedicate viței de vie. În plus, țara se situează pe locul șase în Uniunea Europeană din perspectiva volumului total al producției.
Producția globală și tendințele pieței
Estimările pentru producția mondială de vin din 2015 indică un total aproximativ de 275,7 milioane hectolitri. Aceasta reprezintă o creștere cu două procente față de anul precedent. Italia revine astfel pe prima poziție ca cel mai mare producător mondial după ce a depășit Franța și Spania.
Piața internațională sub lupa OIV
Organizația Internațională a Viei și Vinului subliniază că după recordurile din 2013 și scaderea din anul următor, volumul global al vinului pentru acest an se aliniază mediei istorice. Estimările variază între 270,7 milioane hectolitri și 280,7 milioane hectolitri datorită lipsei unor date complete din partea unor mari producători precum China și Rusia.
Lideri mondiali ai industriei viticole
Italia conduce clasamentul global cu o producție estimată la 48,9 milioane hectolitri (+10%), urmată îndeaproape de Franța (47,4 milioane hectolitri) care a crescut modest cu un procentaj mic (+1%). Spania completează podiumul cu o scadență la produsele sale viticole (-4%), ajungând la doar 36,6 milioane hectolitri.
Tendințe regionale ale producerii vinului
Statele Unite au realizat o productie notabilã (22.1 milioane hectolitri), iar Argentina s-a confruntat cu o reducere semnificativã (-12%) până la un total estimat la doar 13.2 milioane hectolitri. Chile însă s-a bucurat de rezultate record (12.8 milioane hectolitri), având parte unei creșteri considerabile (+23%). În emisfera sudică au fost observate stabilizări ale produselor viticole in Australia (12 mil.hL) si Africa De Sud (11.2 mil.hL), dar Noua Zeelandã s-a confruntat cu scaderi drastice (-27%) revenind astfel la nivelurile anterioare anului excepțional -2014-.
Ajustări ale estimării pentru Europa
Dupã cum informeazã OIV , estimările privind productia europeanã au fost ajustate pozitiv pentru Portugalia (+8%), România (+9%), Ungaria (+12%) si Austria(+18%). Totuși Germania si Grecia au avut revizuiri negative (-4% respectiv -9%).
OIV estimează că echilibrul pieței va fi menținut atâta timp cât volumul produs este suficient pentru acoperirea consumului intern precum şi necesarul industrial destinat producerii diverselor produse derivate precum otet sau brandy; consumul global fiind anticipat între valori variind între (235-248 mil.hL). (Agenţia Naţionalǎ De Presǎ AGERPRES)